Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Balkán-magyar gasztroest

január 14. - 18:00 - 20:00

Az élőzene: Ethnokor (SRB+H)
A Szabadkáról érkező zenekar szuggesztív erejű előadásmódja elvarázsolja a közönséget. Repertoárjukon magyar, macedón és szerb népdal-feldolgozások hallhatók. Ehhez autentikus alapot biztosítanak a mesteri módon megszólaltatott hangszerek: koboz, tapan, derbuka, tambura és hegedű. A csapat ereje abban áll, hogy a hagyományos előadásmód mellett jelen van a mai improvizatív hangzásvilág is.
“Szeretném, ha ez a zene nem csak reproduktív zene lenne, hanem élő és eleven izzó erővel újjászülető muzsika. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező, de a mában élő.”

Bakos Árpád – ének, koboz, tambura
Miroslav Jovančić – hegedű
Balša Pešikan – hegedű, macedón tambura
Franczia Dániel – tapan, derbuka, kanna, cajon

Belépő: 1000 Ft

Az étel:
Balkán pljeskavica lepénnyel ( Пљескавица) Ez egy jellegzetes grillezett étel, ami háromféle egy fűszeres hús, húspástétom keveréke (sertés, marha, bárány) . Szerbia egyik nemzeti étele , de ugyanúgy jellmező és nagyon népszerű a szomszédos balkáni és volt jugoszláv országokban, Bosznia-Hercegovinában , Horvátországban és Montenegróban . A háromféle húst már előző nap a lehető legfinomabbra daráljuk, sok közepesen durvára vágott vöröshagymával, őrölt borssal és némi fokhagymával “agyondolgozzuk”, pástétomos állagúra gyúrjuk. Miután egy éjszakát hidegben érleltük, másnap sózzuk és újra átgyúrjuk, majd öklömnyi labdákat formálunk a pástétomból. A sütés előtt a húsgonbócokat tennyérrel újjnyi vastag korongokká formáljuk, majd grillen, olajozott vaslapon, esetleg tárcsán, de akár sparhelt lapján 8-12 perc alatt készre sütjük. A szabadban készült pljeskavica kívül már majdnem kicsit odakapott, erős kéreggel az igazi, miközben a belseje puha és szaftos marad, a belekvert vöröshagyma levében szinte átfő, párolódik.
A pljeskavica készítés két alappillére a bátor fűszerezés és a gyakorlott, villámkezű grillező mester.

Részletek

Dátum:
január 14.
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény címkék:
, , , ,

Helyszín

Szatymazi faluház
Dózsa Gy. u. 42.
Szatymaz, 6763
+ Google Térkép
Telefon:
62 583 520
Megszakítás
%d bloggers like this: