KEZDŐLAP / A település / Szatymazról

Az utazó azt látja Szegedet nagyjából tíz kilométerrel elhagyva, hogy megváltozik a táj. A Szatymazra vezető utakat a Fehér-tó nádasai és illatos gyümölcsösök szegélyezik. A szőlők és mosolygó őszibarackligetek keretezte régi villákban egykor Mikszáth Kálmán, Dankó Pista, Gárdonyi Géza, Tömörkény István és Móra Ferenc alkotott és pihent. Szatymaz község mai közigazgatási területe az 1950-ben a fehér-tói és az őszeszéki tanyai kapitányságok összevonásából keletkezett, azóta önálló közigazgatású tanyaközség. A határában levő Szatymazhalom ősidőktől fogva, manapság is, temető.

A község Szegedtől 12 kilométerre északnyugatra, a Szegedi Fehér-tó szomszédságában helyezkedik el. További szomszédai: észak felől Balástya, kelet felől Sándorfalva, nyugat felől Zsombó, északnyugat felől pedig Forráskút.

Régió: Dél-Alföld
Megye: Csongrád-Csanád
Járás: Szegedi
Jogállás: község
Polgármester: Barna Károly (Fidesz-KDNP)
Irányítószám: 6763
Telefonos körzethívó: 62
Teljes népesség: 5 100 fő (2021. jan.)
Terület: 53,72 km²

Ma a mezőgazdaságban dolgozók megélhetését elsősorban a szőlő- és gyümölcstermesztés, az őszibarack-, továbbá a fóliás zöldség- és virágtermelés biztosítja. A több mint 5000 lelkes lakosság fele külterületen él. Ma már a lakosság jelentős része szegedi munkahelyeken dolgozik.

A belterület fejlődése – főleg az őszibarack- és a gyümölcstermesztésből származó jövedelmeknek köszönhetően – az 1960-as évek elején vett nagy lendületet, amikor egész utcasorok alakultak ki, majd az 1980-as évektől Szeged városából történő kiköltözéssel folytatódott, és – a rendszerváltást követő megtorpanás után – napjainkban is folytatódik. Mára jellemző, hogy a külterület infrastruktúrával ellátott területein nagyobb telkeken is épülnek új családi házak. A település széles utcarendszerű, előkertes-családiházas beépítésű, sok zöld területtel, jól kiépített közműhálózattal.

Szatymaz földje és népe

Megszakítás