Tájékoztatás a magánszemélyek kommunális adójáról

Szatymaz Község Képviselő-testülete 2024. január 1. napjától módosította a magánszemélyek kommunális adóterheit, amelyek a következőek:

Belterület: 12.000 Ft/adótárgy/év

Külterület és zártkert: 9.000 Ft/adótárgy/év.

Befizetését megteheti:

  1. bankkártyával az önkormányzat pénztárában (POS terminál);
  2. utalással az önkormányzat magánszemélyek kommunális adója számlájára (10402142-50495355-55501042);
  3. internetes befizetés útján (EFER);
  4. készpénzátutalás megbízással (sárga csekk); csekket személyesen az önkormányzat ügyintézőjétől tudnak kérni.

A befizetés azonosításához az adózó adóazonosító jelét szükséges megadni.

A befizetési határidők továbbra is változatlanok: adóév március 15-e és szeptember 15-e.

A megemelt adóösszegről minden érintett februárban határozatot fog kapni.

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett adózók esetében a határozat az ügyfélkapujukra fog érkezni. Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók esetében postai úton, tértivevényes levél formájában érkezik. Ezért aki nem tudja személyesen átvenni a postástól, be kell fáradnia a helyi postahivatalba.

Azok a magánszemélyek, akik nem kötelesek az elektronikus kapcsolattartásra, de rendelkeznek KÜNY-tárhellyel, az ún. Rendelkezési Nyilvántartásban (RNY-ben) általános jelleggel hozzájárulhatnak az elektronikus kapcsolattartáshoz. Ekkor a KÜNY-tárhelyet az ügyfél hivatalos elérhetőségeként kezeljük, és az iratokat elsősorban oda postázzuk. Az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos rendelkezés (RNY) az alábbi felületen tehető meg: https://rendelkezes.gov.hu/rny-public.

Amennyiben nem szeretnék, hogy minden hivataltól érkező levelük az ügyfélkapujukra érkezzen, személyesen a Polgármesteri Hivatal Adóirodájában is tehetnek nyilatkozatot arról, hogy helyiadó-ügyben kérnek csak elektronikus kapcsolattartást.

Azon ügyfelek pedig, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, de a továbbiakban szeretnék az elektronikus kapcsolattartást, a kormányablakokban intézhetik az ügyfélkapu megnyitását.

Megszakítás
%d bloggers like this: