Az idén Szatymaz mellett Békéscsaba és Nagykanizsa (megyei jogú város); Biatorbágy, Csurgó, Dabas, Hajdúdorog, Mezőtúr és Pápa (város); valamint Taktaharkány (nagyközség) és Fertőszéplak, Jászjákóhalma, Szatymaz (község) önkormányzata kapta a díjat. A réztáblával és oklevéllel járó elismerést a települések polgármesterei és országgyűlési képviselői közösen vették át.
A díjjal az önkormányzatok kimagasló, idősekért vállalt tevékenységeit, cselekvő felelősségét és az idősügyért végzett példaértékű eredményeit ismerik el.
Az Idősbarát Önkormányzat Díjra 2004 óta azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál példamutatóan többet tesznek az idősekért.
A bírálóbizottság ebben az évben a bírálat során kiemelt súllyal vette figyelembe, hogy a településvezetés a pandémia időszakában milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az idősek egészségét, fizikai biztonságát és lelki egyensúlyának megőrzését támogassák. Az idei pályázat során az önkormányzatok bemutathatták mindazon kezdeményezéseiket, amelyekkel az idős lakosságot segítették a kialakult járványhelyzetben, például, ha a rendelkezésre álló humánerőforrás-kapacitás fejlesztésével, célzott mozgósításával hozzájárultak a mindennapi élethez szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséhez, egyéb módon támogatták az időskorúakat többek között kapcsolataik fenntartásában, vagy egészségvédelmi eszközök biztosításával.
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a díjátadón köszöntőjében elmondta, az önkormányzatok vezetőit az a cél motiválja, hogy a településen élők számára olyan életteret hozzanak létre, amely hozzájárul a helyi közösségek megerősödéséhez is, ezáltal a helyiek szeretett szülőföldjükként, otthonukként tekinthetnek településükre. Az Idősbarát Önkormányzat Díj felhívása azokat a jó gyakorlatokat, helyi közösségeket segítő példákat tárja fel, amelyeket érdemes átvennie az emberekért tevékenykedő önkormányzatoknak.
A díjat 2021. október 20-án a Miniszterelnökség konferenciatermében Barna Károly polgármester vette át.

Műsoros rendezvény az Idősek Világnapja alkalmából a szatymazi faluházban 2021. szeptemberében. Fotó: Bakos Brigi


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója. 2020-ban a pandémia miatt sajnálatos módon elmaradt, de 2019-ben közel negyedmillió ember vett részt az országos akcióban, 3240 helyszínen, és közel 2400 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze Magyarország egyes közterületeiről.
Közel 1100 oktatási intézmény tanulói és munkatársai vettek részt a szemétszedésben, és a legtöbb önkéntest megmozgató akciók is az oktatási intézmények közül kerültek ki. Ezen kívül 800 civilszervezet, 600 államigazgatási szerv és 600 magánkezdeményezés keretében gyűjtötték az önkéntesek a hulladékot.
Idén kilencedik alkalommal, 2021. október 18-24. között, szerte az országban „nagytakaríthatnak” majd a TeSzedd! önkéntesei.

Az akció nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevők számára az illegális hulladékkal szennyezett területeknek a megtisztítására, emellett közösségi élményt is ad: a családok bevonásával nemcsak a családon belüli, hanem az iskola és a családok közötti kapcsolatok építésére is jó lehetőség.
Közös érdekünk a tiszta jövő!”

Légy részese te is településed megtisztításának!

A 2021. évi TeSzedd szatyazi találkozási pontja és ideje:

2021. október 22., péntek 7:30
Szatymaz, Kossuth u. 30. (a polgármesteri hivatal erlőtti tér)


A Kossuth Rádió Országjáró magazinja október 16-án Mórahalomról és Szatymazról jelentkezett élő músorfolyammal. Az alábbi két linken a teljes adás visszahallgatható.

A szatymazi élő műsor képei a fotóalbumban böngészhetők.


Helyi értékek, különlegességek ezúttal Szatymazról és Mórahalomról. A Kossuth Rádió október 16-án, szombaton előben jelentkezik a homokvidék két településéről.

Országjáró Szombat Délelőtt
10:05-től a Kossuth Rádió műsorán
Országjáró Szombat Délután
fél 3-tól, fél 6-ig a Kossuth Rádió műsorán

Az Országjáró egy-egy vidék jellegzetességeit mutatja be, belekóstol egy-egy adott tájegység különleges ételeibe, italaiba. Olyan emberekkel beszélget, akik kitűnnek környezetükből, szívesen tesznek lakóhelyükért, közösségükért.

“Országjáró magazinunkban olyan élettel teli közösségeket mutatunk be, akiknek tevékenysége jó példa lehet az ország bármely pontján élőknek. Olyan művészeket, zenészeket, képzőművészeket, lelkes civileket ismerhetnek meg a műsorban, akik minden rezdülésükkel kötődnek szülővárosukhoz vagy falujukhoz, nemcsak hitet, lelkesedést és ihletet merítenek közvetlen környezetükből, hanem alkotásaikkal, közösségformáló erejükkel építik és gazdagítják lakókörnyezetüket.”

Műsorvezető: Czifra Szilvia
Zenei szerkesztők: Radics Zsuzsa, Duba Szilvia
Szerkesztők: Domokos István, Czifra Szilvia

A Kossuth Rádió online is hallgatható az alábbi linkere kattintva, de természetesen az éterben is vehetjük hagyományos rádióval


A Nemzeti Művelődési Intézet fontos feladatának tartja a helyi gazdaság támogatását és fejlesztését is. Közös cél, hogy a Coop Szolnok Zrt. által működtetett valamennyi szupermarketben (az ország egész területén) kialakításra kerüljön a helyi termékek polca, és ezáltal is bővüljenek a helyi termelők, kézművesek értékesítési, illetve a vevők beszerzési lehetőségei. Szeretnék felmérni, hogy az országban hány olyan termelő, kézműves van jelen termékeivel, aki csatlakozna a kezdeményezéshez.

Olyan adatbázist terveznek létrehozni, ami a helyi termékek eladását , valamint a Nemzeti Művelődési Intézet további gazdaságfejlesztő tevékenységét segíti.

A kérdőívet helyi termelők és kézművesek önként tölthetik ki az alábbi linken.


Eredeti Dankó Pista kották kerültek a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. Az összesen 8 oldalas anyagon a dallamok mellett dalszövegek is olvashatóak. A kották eddig egy dunaújvárosi magánszemély birtokában voltak, aki rokonaitól örökölte meg a dokumentumokat. Hallott arról, hogy a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében vannak Dankó Pista relikviák, például egy Dankó-hegedű is – ezért döntött úgy, hogy a szegedi múzeumnak szeretné ajándékozni a lapokat.

A kottákat először az idei Múzeumok Őszi Éjszakáján, október 2-án mutatják be a nagyközönségnek a Móra Ferenc Múzeumban. Ezen a szombaton 18-23 óra között várják az érdeklődőket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal, detektív játékkal a Móra-múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban.

A Múzeumok Őszi Éjszakája programja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

 1. október 2. szomba 18.00 – 23.00

MÓRA FERENC MÚZEUM:

 • az egész este folyamán: a múzeum gyűjteményébe frissen bekerült Dankó Pista kották megtekinthetőek egy kamarakiállítás keretében
 • előadások több alkalommal Erzsébet királynéról (előadó: Káli-Rozmis Barbara, kutató)
 • rendhagyó tárlatvezetések a Sisi-kiállításon (tárlatvezető: Kollár Csilla, a tárlat kurátora)
 • detektív játék
 • kilátó a múzeum tetején: Szeged belvárosa esti fényekben
 • tárlatvezetések az állandó és időszaki kiállításokon, látványtárakban

FEKETE HÁZ:

 • új ruhába öltözött próbababák a Rotschild Klára-kiállításon
 • tárlatvezetések a Rotschild Klára-kiállításon
 • tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások Sinkó János festőművész Fragmentum LXXI című kiállításán

VÁR ÉS KŐTÁR:

 • tárlatvezetések a Szeged történeti, interaktív kiállításon

BELÉPŐJEGYEK:

 • felnőtt: 2500 Ft/fő
 • diák/nyugdíjas: 1500 Ft/fő

A belépőjegyekkel mindegyik helyszín összes programja látogatható.

 

 


A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2022 pályázati kiírása és dokumentumai a szatymaz.hu oldal Lakossági pályázatok almenüjében érhetó el.

 


Az idei augusztus 20-i liturgia egyben búcsúi szentmise is volt Szatymazon, így méltón emlékeztek a 120 éve felszentelt kápolnára. 1938-ban kibővítették, négy év múlva pedig olyan orgonát kapott a templom, amelynek csak Szegeden volt párja az egyházmegyében – írja a delmagyar.hu.

– Pályázott és nyert az épített örökség védelme kiíráson az egyházközség, így megkezdődhetett a templom külső felújítása – mondta Sutka István, az idén 120 éves Szent István-templom plébánosa a múlt héten. Hangsúlyozta, a szatymaziak szorgalmából, munkájából, összefogásából épülhetett meg egykor a kápolna, amelyet 1938-ban bővítettek ki, éppen a Magyarországon rendezett 34. Eucharisztikus Világkongresszus évében. Szép egybeesés, hogy a következő hazai kongresszus alkalmából ilyen kerek évfordulót ünnepelhetnek.

– A szatymazi katolikus iskola a tanév első napjaiban mindig Szent István-témahetet tart, az idei mottója „A mi templomunk” volt, sok közös programmal. A diákok alkotásaiból, rajzaiból, képeiből, grafikáiból és egyéb kézimunkáiból egy kisebb kiállítást tudtunk összerakni a templomban – mondta az atya, és meg is mutatta a minitárlatot.


Szatymaz teljes közigazgatási területése
2021. október 2. és 22. között
EBZÁRLATOT ÉS LEGELTETÉSI TILALMAT
rendeltek el.

Az ebzárlat ideje alatt:

 • Tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek;
  zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, haazok onnan ki nem szökhetnek;
  Kutyát tartási helyérõl csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
  A település területérõl kizárólag érvényes veszettség elleni oltással rendelkező kutyát vagy macskát – és hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével – szabad kivinni.
  Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és a fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítõ és terápiás ebek, valamint a látás sérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a 2. és 3. pontban foglalt korlátozás alól.
  Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  Az ebzárlat idején és területén húsevők összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  A legeltetési tilalom alatt a külterületi legelőre legelő háziállat nem hajtható ki!

Mit gondolsz TE az állatok védelméről?
Ha már felső tagozatos vagy, készíts egy maximum 120 másodperces Time lapse videót „Így védem én az állatokat” címmel, amiben bemutatod, hogyan véded az állatokat, hogyan gondoskodsz házi kedvence(i)dről!
Ha
felsős vagy, de nincs kedved videót készíteni, vagy még alsó tagozatra jársz, akkor tetszőleges technikával alkoss egy maximum A3-as méretű plakátot „Az állat is érző lény” címmel, amin megjelenítheted például, hogy miért fontos az állatok védelme; hogyan óvod az állatokat; vagy hogyan gondoskodsz házi kedvence(i)dről.
Pályázni egyénileg vagy csoportosan lehet.


Mára a burkolt padka megépítése a kivitelező NORBO-ÉP Kft. részéről gyakorlatilag a végső szakaszba érkezett, az átadás-átvétel is folyamatban van. Bizonyos helyeken, ahol az aszfalthoz zárás az út letöredezettségéből adódóan nem tökéletes, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. meleg aszfaltos javítással október végéig megszünteti a hibákat – adja hírül a delmagyar.hu.


A Szatymaz Községi Önkormányzat közösségi összefogással zenés, táncos kisfilmet készíttet Szatymazról. A film több helyszínen készül, a helyszíneken kisebb csoportok egy adott koreográfiát táncolnak el Varga Viktor Az utcán című zeneszámára. A kisfilm végére záróképnek egy tömegjelenetet szervezünk a Dózsa György utcán, amelyet a forgatás alatt lezárnak a forgalom elől.
Ha akár csak egy integetés erejéig te is szerepelnél a kisfilmben, akkor várunk pénteken délután öt órára a Dózsa György utcába a művelődési ház elé!
Időpont: szeptember 24. (péntek), 17:00.


Szatymaz Község Képviselő-testülete szeptember 23. napján (csütörtök) 15:00 órától képviselő-testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom. Részletek a folytatásban.

(tovább…)


fotó: Iványi Aurél

Dankó Pista életnagyságú szobrát avatták fel péntek délután a dorozsmai szélmamlom melletti parkban. Az ünnepségen Fodor Antal, Dorozsma önkormányzati képviselője mondott beszédet. A dorozsmai avatáson szegedi önkormányzati képviselők és országgyűlési képviselőjelöltek mellett jelen volt Barna Károly, Szatymaz polgármestere is.


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Csongrád-Csanád megyei Civil Központ és az OVSZ szervezésében megrendezésre kerül az V. Civil Véradás
Helyszín:
Az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központban
6722, Szeged, Honvéd tér 4.
Időpont:
2021. szeptember 09-én (csütörtökön)
10:00-18:00
Nem szükséges előzetesen időpontot foglalni! Fontos, hogy a véradásra megjelent személyek  az információs pultnál szíveskedjenek jelezni, hogy „ civil véradásra jöttek”.
Kérjük , hogy a véradás helyszínén is szíveskedjenek betartani a járványügyi előírásokat. Egyszerre 5 fő tartózkodhat a donor előtérben, a kézfertőtlenítés, hőmérsékletmérés, szájmaszk használata mellett.
Minden Civil véradó a megszokott Véradói ajándékok mellett, ajándék tollat és oklevelet kap, a ME Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályától.
Az első 20 diák/hallgató és felnőtt ajándékutalványt kap.
A legtöbb főt delegáló első három civil szervezet, ajándékutalványt kap (a véradóknak nem kell a szervezet tagjának lenni elég, ha bemondja a regisztrációs pultnál, hogy a Civil Véradásra érkezett és x. y. szervezet nevében).
Nyújts segítő kart!
Szeretettel várjuk Önöket és az összes Véradót!

Szentmisét tartottak és egy gyönyörű tortát is felvágtak Szatymazon augusztus 20-án. Az államalapítás ünnepén a kápolna 120. születésnapjáról is megemlékeztek.


A Szatymazi SE futballszakosztályának öregfiúi és barátaik főzős találkozót rendeztek augusztus 20-án a sportpályán.

 • A találkozó és a barátságos meccs képei IDE KATTINTVA böngészhetők.

Értesítjük tisztelt utasainkat, hogy
2021. augusztus 30-tól 2021. október 08-ig,
2021. október 11-től 2021. október 15-ig,
és 2021. október 18-tól 2021. október 29-ig
Vecsés – Monor állomások között végzett pályakarbantartási
munkák miatt a
140 Szeged – Cegléd – Budapest vasútvonalon a vonatok
módosított menetrend szerint közlekednek.

A menetren az alábbi linkre kattintva elérhető >


Szőke Andrással ezekben a napokban Csongrád megyei településeken futhattunk össze, most éppen a Dél-Alföld még néhány évetizede is létező hogyományos paraszti világát pásztázza háromfős stábjával. Kedden egész nap Szatymazon forgattak, a Szeged környéki egykori tanyavilágról, a szatymazi gazdálkodás mindennapjairól faggatták interjúalanyaikat. A dokumentumfilmes stábot Kémeri Attila kommunikációs szakember és Barna Károly polgármester kalauzolta Szatymazon.

Szőke András Szentesen született, ahol aztán a Horváth Mihály Gimnáziumban Bácskai Mihály színészosztályába járt. 1981-ben Budapestre költözött, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára nem vették fel. A Horizont moziban takarítóként, számos más helyen masszőrként dolgozott. 1990 óta Taliándörögdön él, ahol a helyi plébánossal, Illés Sándorral együtt közösségszervezéssel és egy rendhagyó helytörténeti múzeum kialakításán, az Ősök Háza „projekten” is dolgoznak. Szőke több falubelivel közösen, gyógynövényekkel és a belőlük készült termékek előállításával foglalkozik.

Rendezőként jegyez számos korszakos underground filmet, legtöbbjükben színészként is jelen van. (A teljesség igénye nélkül: Vattatyúk, Európa Kemping, Kis Vakond, Zsiguli, Hasutasok…)

Díjai: Balázs Béla-díj (1993), Párhuzamos Kultúráért díj (2002), Szentes Városért Emlékérem (2008), Karinthy-gyűrű (2016).

A kétezres évek közepére Szőke barátjával, Badár Sándorral együtt kitört az underground filmvilág relatív ismeretlenségéből, gyakori szereplője lett talk-showk-nak, stand-upoknak és más médiaeseményeknek.

Legfrisseb játékfilmje a Badár Sándorral közösen jegyzett „Delelő obsitos és a fekete bárány” címet viseli. Ez a film a már szinte védjeggyé vált low budget alapon, minimál költséggel készült, a forgalmazása pedig az új közvetítési utak keresésének izgalmas példája. Azon túl, hogy legendás párosunk, Badár meg Szőke Bandi hosszú évek után ismét filmet készített, abban is különleges, hogy ezt a filmet nem adják mozikba és a televízióknak, hanem kizárólag a szerzők személyes jelenlétében és részvételével, beszélgetéssel vegyítve kerül közönség elé.

A keddi forgatási napon előzetesen tárgyaltunk a „Delelő obsitos…” szatymazi bemutatásáról, azt minimum egy Szőke-Badár stand-up-pal megspékelve.
Izgatottan várjuk a fejleményeket, valamint a dokumentumfilm elkészültét is kíváncsian várjuk.

(k. a.)

(fotók: Kultúrkubikos)


 Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A kezelés pontos időpontja: 2021. augusztus 16-án, a napnyugta utáni órákban.

Pótnapok: 2021. augusztus 17-18., ugyanebben az időben.

Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

 

 

 


A „Szatymazért Alapítvány” meghosszabbította a  rendezvények, események, valamint  fejlesztések támogatására kiírt pályázatának beadási határidejét.
Az új határidő:  szeptember 15.

A pályázat célja:

 • Szatymaz kulturális és közösségi életének élénkítése
 • Szatymaz lakosságának életminőség-javítása

A teljes pályázati kiírás a Lakossági pályázatok almenüben található.


2021. augusztus.13-án, pénteken az Ady Endre  – Rózsa utcai csomópont aszfaltozási munkálatai miatt a kereszteződés le lesz zárva, erre az egy napra az autóbuszközlekedést is elterelik. Augusztus 14-től teljes szélességében zavartalanul járható lesz a kereszteződés. Köszönjük megértésüket, a kellemetlenségekért elnézést kérünk.

A terelt menetrendi buszjárat útvonala a térképen látható.

 


Tisztelt Ügyfelek!

 1. augusztus 11-én (szerdán) és 12-én (csütörtökön) költözés miatt a személyes ügyfélfogadás szünetel.
 2. augusztus 13-tól a felújított Polgármesteri Hivatal (6763 Szatymaz, Kossuth u. 30.) épületében intézhetik ügyeiket.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Tisztelettel:
Dr. Makay Enikő jegyző
Barna Károly polgármester


Besenyei Péter műrepülő pályafutása során először fordult elő szombaton, hogy műszaki probléma miatt nem tudta bemutatni programját: a szatymazi repülőnapon pár másodperc után kénytelen volt leszállni.

A delmagyar.hu beszámolója ITT OLVASHATÓ.

FOTÓK: KUKLIS ISTVÁN / DELMAGYAR.HU


Már csak az utolsó simítások vannak hátra az egészségház mögötti parkoló építésénél Szatymazon, a héten az aszfaltburkolatot is leterítették.

– Tervezzük a buszmegállók kialakítását is, sok helyen csak tábla van még. Az első megoldások ideiglenesek lesznek, egyelőre járólapokat teszünk le, a végleges, buszöblös kiépítéshez minél hamarabb pályázati pénzt szeretnénk szerezni

– mondta a polgármester a közeli jövő terveiről.


A repülőnap friss képei IDE kattintva nézegethetők.


13. alkalommal rendez repülőnapot és pörköltfőző-versenyt az Alföldi Repülőklub  és Szatymaz Község Önkormányzata a szatymazi repülőtéren (közreműködik a TandemSzeged.) Fényképes villámbeszámolónk itt a galériában.

Részletes programsor IDE KATTINTVA olvasható.

A rendezvény ingyenes, de csak védettségi igazolvánnyal látogatható. Az igazolványt a  beléptetésnél ellenőrzik, kérjük megértésüket és türelmüket!
Legyen ott Ön is!

A nyitóképen Masni és Pocó gyermekműsora (fotó: Kultúrkubikos)


A Szatymazi repülőnap csak védettségi igazolvánnyal látogatható!

2021. augusztus 7., szombat
10:00 Forráskúti sárkányrepülők
10:30 – tól AN-2, Cessna 172, Microlightok, SF 25, Cessna 150
11:00 Masni és Pocó gyermekműsora
11:20 Besenyei Péter
12:15 Ejtőernyős Bemutató (TandemSzeged)
12:50 Piper pawnee és vitorlázó vontatások
13:00 Hársfalvi Pál vitorlázó műrepülés
13:30 JS3 gázturbinás segédhajtóművel szerelt vitorlázórepülő kötelék (Basa Richárd, Verebélyi Zoltán, Szabó Péter)
14:00 Pörköltfőző verseny eredményhirdetés
14:30 Veres Zoltán
15:00 Önvédelmi bemutató (Magyar Honvédség, Szegedi Toborzó Iroda)

A Szatymazi repülőnap csak védettségi igazolvánnyal látogatható!


 1. Alapgondolatok
 • Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik
 • Magyarországnak is szüksége van olyan önkéntesekre, akik támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza a segítségnyújtástól
 • A sorkatonaság felfüggesztése óta felnőtt egy generáció, amely nem rendelkezik személyes tapasztalattal a honvédelemről – ez most a program révén megváltozhat
 • Az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatójaként a honvédség stabil megélhetést kínál, akár átmenetileg, akár hosszútávon
 1. Jelentkezés, szerződéskötés
 • Nagykorú, belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, legalább általános iskolai végzettséggel
 • A szerződéskötést háziorvosi és pszichológiai vizsgálatok előzik meg, erkölcsi bizonyítvány is szükséges
 • Személyesen és online is lehet jelentkezni, augusztus 31-ig
 • A szerződés 6 hónapra szól, 3 hónap próbaidővel
 • A jogviszony nem hosszabbítható meg, viszont bármikor felbontható
 • Már a fél éves szolgálat alatt is át lehet jelentkezni szerződéses katonának, illetve műveleti vagy területvédelmi tartalékosnak

 A szolgálat részletei

 • A kiképzések szeptember 15-én indulnak (napi 8 órában), a lakhelyhez legközelebbi helyszínen
 • Első ciklus (2 hónap): a területvédelmi zászlóaljaknál 5 hét alapkiképzés és 2 hét lövész alapképzés + 1 hét adminisztrációs időszak

  Második ciklus (4 hónap):

  1. az önkéntes katona választhat, hogy marad ugyanott és folytatja az általános kiképzést,
  2. vagy műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja, ahol az alakulat fegyvernemének megfelelő szakkiképzésben vesz részt, mint pl.: ejtőernyős kiképzés; búvár kiképzés; speciális lövész képzés; különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésére, kezelésére történő felkészítés; stb.
  3. A szakkiképzéshez egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasság szükséges
 • Aki teljesítette az ÖKSZ programot és pályáját szerződéses vagy tartalékos katonaként folytatja, jelentkezhet misszióba is
 1. Juttatások
 • A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek felel meg, ami jelenleg bruttó 167.400,- Ft (nettó: 111.055,- Ft)
 • Aki a program második részében specializálódik, a garantált bérminimumot kapja, amely jelenleg bruttó 219.000, – Ft (nettó: 145.635,- Ft) – ha ez másik városban van, természetesen laktanyai elhelyezést is kap
 • Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, a katonáknak járó vásárlási kedvezmények, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek

Jelentkezés Csongrád-Csanád megyében:

MAGYAR HONVÉDSÉG

KATONAI IGAZGATÁSI ÉS KÖZPONTI

NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG

12.HADKIEGÉSZÍTŐ ÉS TOBORZÓ IRODA

6724 Szeged, Dr. Boross József utca 5.

Postacím:6701 Szeged, Pf.:377

Telefon:06-62-554-070; Fax:06-62-554-078

E-mail: csongrad.toborzo@mil.hu

Ügyfélszolgálat nyitvatartása

Hétfő – csütörtök:     8:00 – 15:30

Péntek:                      8:00 – 12:00

A Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodája: onlinetoborzo@mil.hu


Lezárták az egészségház mögötti területet. Az épület mögött 238 négyzetméteren szilárd burkolatú parkolót építenek. Az építésről Bakos Brigi készített fotóriportot.


Az egészségház mögötti közterületet a parkolók kialakításának idejére lezárták.
Az egészségház hátsó bejáratait a lezárás ideje alatt zárva tartják, kérjük, csak az utcafronti bejáratokat használják.
Megértő türelmüket megköszönik az építők és az egészségház dolgozói.


Július 20-án, kedden reggel részlegesen lezárták az Ady Endre és Rózsa utca kereszteződését.  Az útjavítás elsődleges célja a burkolatszint kiegyenlítése. A munkálatok befejezésének határidje július 27.Teljes útfelújítás kezdődik az Ady Endre és a Rózsa utcák kereszteződésében 2021. július 20-án.

Az Ady Endre utcán félpályás lezárás, a Rózsa utcának az Ady Endre utca felőli részén teljes lezárás lesz.

Az áthaladást a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi utca irányába is biztosíttjuk.

A felújítás csak ebben a kereszteződésben jár  lezárással, és az legkésőbb július  27-éig tart.

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

A polgármesteri hivatal közeménye


Százmillió forintot nyert főzőkonyha kialakítására a szatymazi önkormányzat, egy régi pékség épületét vásárolták meg a Petőfi utcában. Pénteken írták alá a vállalkozói szerződést, jövő szeptemberben már onnan látják el étellel az oktatási-nevelési intézményeket a tervek szerint – írja delmagyar.hu portál.
– A falu nagyon régóta tervezte már, hogy modernizáljuk, a mai időknek megfelelő technikával lássuk el a konyhát, ahol az iskola, óvoda és a szociális ellátórendszer számára készül a mindennapi meleg étel. Most eljött az alkalom, ugyanis benyújtottunk egy pályázatot a Pénzügyminisztériumhoz, és tavaly decemberben kaptunk értesítést arról, hogy támogatásra méltónak ítélték az anyagunkat. Százmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptunk erre a projektre. A beruházás ennél jóval többe kerül majd az építőanyagok drágulása miatt, de a képviselő-testület úgy döntött, a projektet mindenképpen megvalósítjuk, és a szükséges önerőt hozzárendeltük a beruházáshoz – foglalta össze Barna Károly, Szatymaz polgármestere tegnap a Dankó Pista Művelődési Házban.


Szatymaz Községi Önkormányzata 2020 augusztusában nyújtotta be támogatási kérelmét a pénzügyminiszter által kihirdetett Önkormányzati étkeztetési fejlesztések támogatására tárgyú pályázat felhívására Főzőkonyha kialakítása Szatymazon címen. A pályázat pozitív elbírálásában részesült és összesen 100.000.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatásban részesült.
A projekt keretében az egykoron pékségként üzemelő, mára használaton kívüli épületben egy közel 600 adagos főzőkonyha kerül kialakításra. A fejlesztés részeként az építési beruházás mellett konyhai eszközök beszerzése is megvalósul.
A pályázat célja: egy korszerű és modern főzőkonyha működtetése a gyermek és szociális étkeztetés ellátása érdekében a településen.
A támogatói okirat kiállításra került. A közbeszerzési eljárás lefolytattuk. A nyertes kivitelezőről a Képviselő-testület döntött.

Az elmúlt időszak alatt  jelentős drágulás következett be az építőiparban, elsősorban az anyagárakban, így a legalacsonyabb ajánlati ár (bruttó 158.263.413 Ft) jelentősen meghaladta a tervezett saját forrás mértékét. Szatymaz Község Képviselő-testülete azonban a község érdekeit szem előtt tartva kiegészítette a már rendelkezésre álló önerő összegét, így a közbeszerzési eljárás eredményes.
A vállalkozási szerződés aláírására 2021. július 16. napján 13 órakor a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár (Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42.) kistermében került sor.
A beruházás rövidesen megkezdődik és várhatóan 2022 őszéig tart.

A szerződést Barna Károly polgármester és Domonkos László a DOMI Épületgépészet cégvezetője írta alá.

Coverfotó: Szunyog Ágnes


Az őszibarack-fesztivál első napján, pénteken a megnyitó ünnepségen köszöntötték az elmúlt két évben született szatymaziakat és szüleiket.
A 2019-es falunap óta 83 baba született a településen. A legifjabb szatymaziakat Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő
és Jakab István az Országgyűlés alelnöke valamint Barna Károly polgármester virággal, emléklappal és szatymazi barackkal hímzett nyunyókával köszöntötte.

A babaköszöntő album képei IDE KATTINTVA böngészhetők.

A fesztivál és falunap további képei a TELEPÜLÉSI FOTÓALBUM-ban találhatók.


A térségi jelentőségű kerékpárutak tervezése – Csongrád-Csanád megye című projektben közbeszerzést a jelenlegi első szakaszban hat bicikliút tervezésére írtak ki.
Ezek a következők:

Mindszent–Szegvár–Szentes 15,8 kilométer,
Zsombó–Szatymaz 4,8 kilométer,
Forráskút–Üllés 4,5 kilométer,
Szatymaz–Sándorfalva 2,9 kilométer,
Földeák–Makó 9 kilométer és
Makó–Maros-part 5,9 kilométer

Ezek kivitelezése, az útépítés pedig már 2022 második felében elkezdődhet –írja a delmagyar.hu c. portál.


Negyedik alkalommal piknikeztünk az őszibarack-fesztivál keretében a faluház mögötti óriás nyárfa árnyékában. Közösségi eseménnyé lett a krumplipucolás, őrizhetted a tüzet, elfuthattál a vizeskannával – de ha csak beszélgetni akartál, vagy csendben zenét hallgatni, akkor is megtaláltad itt a számításodat..
Függőfotelek, függőágyak, szalmabálák, pokrócok, hangszersimogató, ételkóstoló, tánctanítás, csillámtetoválás és arcfestés ősmagyar motívumokkal, egyéb spontán gyermekfoglalkoztatók várták a falunapozókat. Ráadásként újra meszeltük a szabad téri kemencét (köszönjük a meszet Szabó Sanyinak, a meszelést Fábián Tamásnak), kitakarítottuk az eltömődött ereszcsatornákat a faluház tetőzetén, levágtuk a nyárfa elszáradt ágait.
A Por zenekar és a Moldvai por formáció jóvoltából elsősorban moldvai és a Dél-alföldi muzsikák szóltak, de kirándultunk a Kárpát-medence más tájaira is. Napközben Csonka Ferenc (Szabadka) vitte a prímet, diktálta a zenék folyamát, az esti nagy koncerten és az utolsó közös táncos muzsikáláson pedig pedig Patyi Zoli irányította az összeboronált két bandát. A táncban a tápéi Gyöprugi Egyesület fiataljai jártak előttünk, Patyi Zsófi és Rusz Miklós pedig tanították is a lépéseket.
Nap közben Oltványi Klári csodaszarvasos, életfás és más ősi motívumokkal csillámtetkózott, az üstönyös marhagulyás elkészítését Czakó Zoli vezényelte. Lantos Mari háziasszonykodott, Dankó Laci az installáció építésben és a dekorálásban jeleskedett.
Aki ott volt, elmesélheti, hogy mint minden évben, az őszibarack-fesztivál és falunap forgatagában a “Nyár alatt” van az a hely, ahol egész nap szieszta – delelés – van!

fotók: Bézi László

A piknik támogatói voltak:
– ITS Szatymaz Kft. – nemzetközi szállítmányozás
– Eldorádó üzletek – Szeged (Kárász u. 7., és a Szeged Plaza-ban is) – ruha, ajándék, partikellék

 • A Nyár alatti piknik fotóinak albuma IDE KATTINTVA nézegethető.


Pénteken és szombaton tartották az idei Őszibarack Fesztivált. Szatymazon szombaton változatos programok várták a szórakozni vágyókat. A bográcsos birka pörköltfőző versenyt idén is megrendezték. Kirakodóvásár, fogathajtás, szabadtéri kiállítás és hangszersimogató foglalkozás is színesítette a szatymazi programokat – írja a delmagyar.hu a hétvégi eseményekről szóló cikkében.
(…)

– Hagyma nélkül magyar ember nem főz. Nem szabad kispórolni a pörköltből a vöröshagymát. Mellette az is fontos, hogy elég apróra daraboljuk mielőtt beletesszük a bográcsba – mesélte Bosnyák Mária, aki Zenta környékéről költözött Szatymazra. Az asszony Laci bácsihoz hasonlóan a szív meg a lélek fontosságát hangsúlyozta a birkapörkölt megfőzésekor.

(…)

– Ez a Fesztivál a nyár alatt programunk „fesztivál a fesztiválban”, kötetlen zenélgetés, hangszer simogató, tartalmas szórakozás. Akad itt csillámtetoválás ősmagyar motívumokkal, azaz hagyományőrzés a korszellem jegyében. A nagy nyárfa törzskerülete 484 centiméter, várjuk, hogy elérje az öt méteres vastagságot…

A teljes cikk és képgaléria a delmagyar.hu oldalán  található.


Májusban negyedik alkalommal hirdettek nemzetközi pálinka- és párlatversenyt Szatymazon. A verseny célja a magán- vagy bérfőzők szakmai fejlődésének támogatása, valamint a minőségjavulás elősegítése, és nem utolsósorban a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése. A versenyre fajtánként 0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni.
A június 25-i bírálat helyszíne a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár volt. A hivatalos eredményhirdetést a szatymazi Őszibarack-fesztivál és Falunap első napjára időzítették.
Horváth Tamás helyi szervező, a közreműködő Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrendjének tagja elmondta, hogy jövőre is terveznek párlatversenyt, és köszönetet mondott a bíráknak a magas színvonalú szakmai munkáért. A beérkezett közel kétszáz párlat magas minőséget képviselt, szép eredmények születtek, a nevezettek  több mint harmada lett arany minősítésű.
A szervező megköszönte a verseny segítőinek, közreműködőinek kitartó munkáját, akiknek a nevét itt soroljuk fel.

Apró Mihály
Bács Dániel
Bakos Brigitta
Bakosné Icu
Börcsök Erzsébet
Csányi András
Dankó Géza
Farkas Árpád
Farkas-Csamangó Etelka
Horváth László
Komáromi Katalin
Kovács Csaba
Köves Endre
Krupiczer Kata
Muth József
Muthné Katona Mária
Nagy Attila
Nagyné Turóczi Mária
Némethné Kovács Terézia
Szircsák Mónika
Varga Mónika
Varjas Zoltán
Veszelovszky Sándor
CE Glass Zrt.

Szatymazi Párlat- és Pálinkaverseny 2021 eredmények

 


2021. JÚLIUS 9., SZATYMAZ 16:00
Egy év kihagyás után úra fesztiválos falunapot szerveztek az őszibarack „fővárosában”, A Csongrád-Csanád megyei Szatymazon.
A helyszín a megszokott: a faluház és környékét lepik el látni és hallani valók, terítik be az enni és inni valót kínálók. A fesztivál főutcáján megszokott őszibarackvásár ezúttal elmarad, a szatymazi termőtájon olyan kevés barack termett az idén, hogy nem sikerült összeszervezni egy vásárra való barackárust. (A termelők azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy várjanak egy-két hetet a barack-beszerzéssel a következő fajták éréséig).
A fesztivál vidám hangulatán ez mit sem változtat: a meghirdetett programok szombat éjfél utánig zajlanak Szeged szomszédságában.
(fotók: Kémeri Attila / KULTÚRKUBIKOS)

 • A fesztivál kétnapos programja ITT ELÉRHETŐ
 • Nézze meg képgalériánkat IDE KATTINTVA!

Csütörtök délelőtt és kora délután a rekkenő hőségben is épül az Őszabarack-fesztivál és Falunap tere és installációi.

A részletes programért kattintson IDE !


Napok óta nagy a nyüzsgés a faluházban és környékén. A művelődési ház munkatársai mellett, a polgármseteri hivatal dolgozói, a közmunkások és külső szakemberek lepték el fesztiválhelyszínt. Kiállítást építenek, felállítják a fesztiváltér objektumait, az óriás nyárfa alatti installációkat szerelik. A nagy hőség miatt locsolással igyekeznek életben tartani a gyepet, párakaput, napvitorlát szereltek fel.
Holnaptól – csütörtöktől – ha lehet, még tovább sűrűsödik a fesztiváltér. Felépítik a nagysátort a nagyszínpaddal, elkezdik a kocsmát telepíteni, üstházak, üstök, tüzifarakások érkeznek, tovább takarítanak és díszítenek.

Az Őszibarack-fesztivál és falunap pénteken 16 órakor startol az ünnepélyes megnyitóval, a részletes programot ide kattintva böngészhetjük.


A Szatymazon a Vasút utcáról Forráskút felé vezető úton látható a 9 méter magas, ipartörténeti jelentőségű, felújított és szépen karbantartott szélmalom. A gondos tulajdonosok évente Levendula piknikre invitálják a szatymaziakat és a messzebbről érkezőket is. A malom környéki levendulakert, a kellemes nyári napsütés, és a barátságos vendéglátás most is elbűvölték a látogatókat.
Képriportunkat ide kattinva nézegetheti.


Egy év kihagyás után újra megrendezik a település legnagyobb ünnepét az Őszibarack-fesztivál és Falunapot. A helyszín a megszokott: a faluház és környékét lepik el látni és hallani valók, terítik be az enni és inni valót kínálók. A fesztivál főutcáján megszokott őszibarackvásár ezúttal elmarad, a szatymazi termőtájon olyan kevés barack termett az idén, hogy nem sikerült összeszervezni egy vásárra való barackárust. A faluház előtt megint főzik a lekvárt, százszámra sütik a palacsintát, a faluház mögött bográcsok sorában versenyeznek a birkák, hogy ki tud finomabbra főni. Lesz fogatos felvonulás, barack-íz-verseny és nem maradnak el a falu hivatalos eseményei sem: úgymint az újszülöttek köszöntése, vagy a Szatymazért emlékérem díjazottjának kihirdetése.
Megint zenészek és hagyományőrzők költöznek a faluház mögötti óriás nyárfa alá. Itt  egész nap piknikezhetünk a szalmabálákon vagy a magunkkal hozott pokrócokon, főggőfotelekben pihenhetünk, hangszerekt próbálhatunk ki, vagy beszállhatunk a tánctanulásba. Reggel tíztől estig szól a Kárpát-medence népeinek zenéje, a hűvösben meg betyáros üstönyt főznek, amit aztán bárki megkóstolhat.
A fesztivál sűreje persze a nagyszínpadon és környékén zajlik majd, ahol este Nagyferó és a Beatrice csap a húrok és mikrofonok közé. Természetesen minden program ingyenes, és ahogy azt megszoktuk, Szatymaz ilyenkor szinte mindenkit vendégül lát: „A nyár alatt” betyáros gulyást mérnek ingyen, elöl a palacsintát osztogatják csak úgy, a fesztiváltér elrejtett zugaiban bárki talál egy kis ingyen kóstolót Szatymaz ízeiből. Lesznek férfias ízek is: a pálinkák kedvelői pálinkabérletet válthatnak! Természetesen egész nap ingyenes gyerekprogramok boldogítják a csemetéket és őrzőiket.

Legyen ott Ön is, kóstoljon bele Szatymazba!


Tisztelt Ügyfeleink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szatymazi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap, ezért a Polgármesteri Hivata július 1. napján zárva tart.

 Legközelebb 2021. július 02. napján, pénteken, a megszokott ügyfélfogadási időben, 8-tól 12 óráig tartunk ügyfélfogadást.

Megértésüket és közreműködésüket köszönjük.

Barna Károly  polgármester
dr. Makay Enikő  jegyző


 Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

A kezelés pontos időpontja: 2021. június 23. napján, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021. június 24-25.napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

 

 

 


Javasoljon Ön is!

Szatymaz község a 16/2000. (IX.14.) Kt. sz. rendelete alapján 2021-ben is adományozhat Díszpolgári címet és Szatymaz Községért kitüntetést. A kitüntető címek adományozására akkor kerül sor, ha a hatályos jogszabályi rendelkezések engedélyezik az Őszibarackfesztivál és Falunapok rendezvény megtartását, hiszen a címek átadása ilyenkor történik.

A Szatymaz Községért kitüntetés az alábbi területeken végzett kiemelkedő munkáért adományozható:

 1. oktatás és kultúra,
 2. sport és egészségfejlesztés,
 3. közszolgálat,
 4. településfejlesztés és környezetvédelem,
 5. közélet.

A kitüntetéssel együtt a jutalmazott oklevelet és emlékérmet kap.

A Díszpolgári cím odaítélésének feltétele, hogy az arra jogosult a község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében tartósan kiemelkedő munkát végezzen szakterületén belül.

A Szatymaz Községért kitüntetésben egy évben legfeljebb három személy részesülhet, díszpolgári címet egy személy kaphat.

Az adományozás feltételei:

 • bárki tehet rá javaslatot írásban,
 • a képviselők egynegyedének írásbeli ajánlása szükséges, amelyet a polgármesterhez kell írásban benyújtani,
 • az adományozásról a képviselőtestület dönt.

Az átadóra a falunapon, ünnepélyes keretek között kerül sor.

Kérjük a lakosságot, hogy 2021. június 21. (hétfő) 12:00 óráig nyújtsák be javaslataikat a Díszpolgári cím, valamint a Szatymaz Községért kitüntetés jelöltjeire a polgármesteri hivatalba!


A Nyugati pályaudvar tetőfelújítása mellett a vasúttársaság június 19-től július 17-ig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvaron, annak teljes lezárásával.
A Nyugati pályaudvar egészét érintő átfogó karbantartás miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom egy hónapig.
Június 19-től július 17-ig a szegedi vonatok nem a Nyugati pályaudvarra érkeznek és nem onnan indulnak.
A Budapest–Szeged közötti InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldről indulnak és oda érkeznek, Ferencvárosban is megállnak.
Budapest-Kelenföld és Ferihegy között a Budapest-Kelenföld és Szeged között közlekedő InterCity-vonatok gyorsvonati részében felármentesen, gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhatnak.
Kivételek:A Szegedről 19:45-kor induló IC711-es számú Tiszavirág IC és Szegedről 20:45-kor induló IC721-es számú Kárász IC vonat Kőbánya-Kispestig közlekedik.
Részletek a vasút honalpján olvashatók.

A MÁV vegyszeres gyomirtást végez Szatymaz közigazgatási területén a vasúti pályán és környezetében.
A gyomirtás ideje 2021. július 1.

 


VERSENYKIÍRÁS

Szervező: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár
Cím: 
6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Mobil: +36 20/539-4246, +36 20/237-2779
E-mail: muvhaz@szatymaz.h

A verseny/bírálat időpontja*:      2021. június 25-26.
Helyszín: Dankó Pista Faluház 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Eredményhirdetés*:  2021. július 09 – 10.*  Őszibarackfesztivál és Falunapon (részletek később)
 

A verseny célja: Első sorban a magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődésének támogatása. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kúlturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése. A kereskedelmi és bérfőzetésből származó párlatok összehasonlítása.

Korábbi évek hagyományait megtartva a IV. Szatymazi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyre Magyarország egész területéről és a környező országokból is lehet nevezni.

A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető a www.szatymaz.hu honlapról, vagy személyesen átvehető a Dankó Pista Faluházban 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42. hétköznapokon 7.00-16.00 óráig. Érdeklődni lehet a +36 20/237-2779 és a +36 20/539-4246 telefonszámon.
A versenyre fajtánként  0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni. (címkén szerepeljen: Név, pálinka megnevezése-fajta, évjárat, szeszfok)
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.   
Nevezési díj: 700.- Ft/minta.
A minták beküldési határideje:  2021június 18. 16.00 óra
A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
· Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
· Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
· Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
· Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
· Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.

Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja!

Arany minősítés: 18-20 pont
Ezüst minősítés: 16-17 pont
Bronz minősítés: 14-15 pont

Kategória győztest hirdetünk minden kategóriában! 

Nevezhető kategóriák: *
1.    Alma
2.    Körte
3.    Birs
4.    Cseresznye
5.    Meggy
6.    Őszibarack
7.    Kajszibarack
8.    Szilva
9.    Bogyós termés (faeper, szeder, eper, málna, egyéb bogyós gyümölcsök)
10. Szőlő
11. Törköly – Borpárlat
12. Vadontermő (erdei, vadontermő)
13. Vegyes pálinka
14. Kuriózum-Egyéb
15.  Likőr (kereskedelmi főzdéknek és külföldi nevezőknek)

A Falunap keretében lehetőség nyílik majd a díjnyertes párlatok kóstolására egy ajándékpohár megvásárlását követően (a pohár mellé kóstolójegy is jár). Ára: 1500 Ft.  A falunapi rendezvényre és a díjátadóra a belépés díjtalan. A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!

A 2018. évi pálinkaverseny képei


A MOBIL KORMÁNYABLAK BUSZ a megszokott rend szerint, a hónap negyedik keddjén érkezik.

Legközelebb:

2021. június 22. (kedd) 12.30-15.30

helye: a szatymazi polgármesteri hivatal parkolója.

A továbbiakban az eddig bevett rendben, minden hó negyedik keddjén jön Szatymazra: 12:30 – 15:30


Az új cím: Szatymaz, Kossuth u. 32. (üzletsor)
tel. : 30 945 1386
rendel: dr. Martinek Vilmos

Rendelési idő
hétfő 8:00–9:00
kedd 8:00–9:00
szerda 15:00–16:00
csütörtök 8:00–9:00
péntek 8:00–9:00

Az ügyeleti beosztás IDE KATTINTVA látható.


Nyitás 05.04-től
– belépés védettségi igazolvánnyal
– a Könyvterasz továbbra is üzemel más feltételekkel

Tisztelt Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 194/2021. (IV.26.) Kormányrendelet hatályba lépését követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – illetve a velük érkező 18 év alatti látogatók – ismét személyesen igénybe vehetik a Szatymazi Könyvtár (Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár) szolgáltatásait.

2021. május 4-től könyvtárunk a korábban megszokott nyitvatartási rend szerint működik.

– Kedd, Csütörtök: 9.00-17.30
– Szerda, Péntek: 13.00-17.30
– Szombat: 9.00-13.00

A Könyvteraszt ezután sem szüntetjük meg, de megváltozott szolgáltatási idővel állunk majd a felhasználók rendelkezésére: az online megrendelt dokumentumok szerdán 13:00 órától 16:00 óráig, csütörtökön 9:00 órától 11:00 óráig vehetők át a könyvtár bejáratánál. Hétfő 16:00 óráig kérjük megküldeni az e-mailt a könyvcímekkel. Továbbra is négy darab könyv kölcsönözhető családonként ebben a formában. Ezt a szolgáltatást kínáljuk a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, illetve az egyedül érkező, 18 év alatti fiataloknak is.

Kérjük, hogy a 2020. november 11-i bezárás előtt kikölcsönzött könyveket minél hamarabb hozzák vissza!

A vírussal szembeni hatékony védekezés érdekében a korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben maradnak: az épületben és az átvevőponton egyaránt kötelező a maszk használata, a távolság megtartása és a rendszeres kézfertőtlenítés.
Mindenkit szeretettel várunk a könyvtárba!

Kedves Olvasók!
Szolgáltatásainkat szeretnénk megfelelőbbé tenni.
Kérjük ehhez minden kedves Olvasó segítségét. Kérjük, hogy szánjon rá pár percet, és töltse ki a kérdőívünket! Titeket, kedves Fiatalok is buzdítunk rá! Előre is köszönjük a segítséget.

Könyvtári igényfelmérő

Köszönjük az eddigi segítséget és a továbbiakat!

 


Tisztelt Lakosok!

terkepkivagas_300.jpg

A helyi építési szabályzatunk ismét változtatásra szorul a vállalkozások és az önkormányzat fejlesztési szándékai miatt.

Az eljárás a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. § szerinti egyszerűsített eljárás keretében történik. Az eljárással egyidejűleg zajlik a partnerségi véleményezés. Partnereinknek 2020. április 28-tól kezdődően 15 nap áll rendelkezésére, hogy a tervanyag kapcsán véleményeiket elektronikusan, postán vagy személyesen eljuttassák a polgármesteri hivatal illetékes irodájába.

A módosítás tervanyaga innen letölthető.


Tisztelt Ügyfeleink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus járvány miatt a Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel.
Személyes ügyintézés csak előzetes egyeztetést követően (telefonon, vagy e-mailben) a pontosan meghatározott időpontban lehetséges. 
A kapcsolattartás telefonon, vagy e-mailben történik.
Az ügyintézés esetében kérjük, válasszák a hivatalos (ügyfélkapus, cégkapus) elektronikus ügyintézési módot. Amennyiben ez nem megoldott, az ügyintézővel egyeztetett módon, akár e-mailben vagy telefonon is lehetséges az ügyintézés, ha az ügy típusa engedi.
Az olyan dokumentumok számára, melyek elektronikus úton nem küldhetőek be, vagy az ügyfélnek erre nincs lehetősége, kihelyezésre került egy postaláda az épület kerítésére, melybe lezárt borítékban bedobható, továbbítható a dokumentum. Központi telefonszámunk: 06 62 583 560
Ingyenesen hívható zöld számunk:  06 80 620 012

E-mail címünk: pmhivatal@szatymaz.hu

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.
Megértésüket és közreműködésüket köszönjük!

Skip to content