Tekintetes Szerkesztőség! Meglepetéssel olvasom a Központi Védjegy Értesítőben, hogy a Magyar Divatcsarnok Ruttkai Antal és Pál budapesti cég áruháza kizárólagos használatára védjegyeztette az otthonka ruha elnevezést azzal, hogy mindenféle textilanyagból előállítható kötény- és felsőruhaszerűen kombinált női ruhát ezen a néven más ne hozhasson forgalomba. Bátorkodom tisztelettel megjegyezni, hogy Ruttkai Antal igen nagy tévedésben van akkor, ha azt hiszi, hogy az otthonka szó új veretű magyar kifejezés. Az otthonka éppúgy, mint a cifra szűr, suba, bekecs, országszerte általánosan használt, nemcsak népies, de egyenesen népszerű magyar szó bizonyos ruházati cikk megjelölésére. Már nagyapám is otthonka néven hozta forgalomba a házias női ruhákat – olvasom a Textil-Ipar 1938. február 25-i számában, miközben az egyik szatymazi élelmiszerbolt teraszán arra várok, hogy lecsendesedjen a vihar.

Ugyanide menekül a zivatar elől egy hatvanas nő melegítőben és egy fiatalasszony farmerben, pólóban. Jót nevetnek, amikor megtudják, mi szél hozott Szeged mellé, a falujukba, majd néhány gondolat erejéig felidézik emlékeiket a műszálas holmik hátrányairól és előnyeiről.

Miután kisüt a nap, elköszönök tőlük, és elindulok az első magyar otthonkakiállítás leendő helyszínére, a Faluházba, ahol Rovó Istvánné Margit tősgyökeres helyi lakos és a tárlat szervezője, a „kultúrkubikos” Kémeri Attila közreműködésével kiteregetjük a tárlatra beküldött otthonkák egy részét a társalgó asztalára.

Akkoriban ezek a nejlonok voltak divatban. Ezt a kéket például én varrtam szabásminta alapján, legalább negyvenéves. De el köll hogy mondjam, nem voltam otthonkás, viszont nekem is volt. Odahaza előfordult, hogy fölvettem. De hogy akkor is fölvegyem, amikor elmegyek a boltba, olyat nem csináltam. Én kötős voltam, és vagyok is. Nem tudok főzni anélkül, hogy előttem kötő ne lögyön

– világosít fel Margit néni fiatalos lendülettel, pedig már több mint tíz éve nyugdíjas.

– Pöttyös otthonka is létezett? – érdeklődöm.
– Inkább csak apró virágos. De nézze, ilyenem nekem is volt, ám ez bóti! Ilyet vettek fel a ruha tetejére. Ruha nélkül ugyanis átlátszott – világosít fel az asszony, és rámutat egy absztrakt motívumos otthonkára.

– Amikor a jól végzett munka után kiültek a kapu elé beszélgetni, milyet vettek fel?
– Itt nem volt szokás kiülni a kapu elé, ilyen csak Sándorfalván volt. Nem is volt pad a házak előtt. Most sincs – vágja rá Margit néni.
A templomba járó otthonka viszont Szatymazon is ismert volt. Hétköznap, amikor az idősebb asszonyok elmentek az esti misére, felvették. Általában sötétebbet, de ez attól függött, hány éves volt, aki viselte.

Az otthonka használata az ötvenes években, a téeszesítés után terjedt el. Korábban ünneplős kötőt hordtak, amikor elmentek valahová.

Margit néni nagymamájának is volt egy „kiköményített”, vasalt, nagyon szép darabja. Templomba abban nem járt, de boltba igen, vagy ha meglátogatta a barátnőit, a rokonságot, akkor azt vette fel. Volt belőle rakott is, sima is, széles pánttal, zsebbel ellátott, alul fodros. Kartonból varrták, mert akkor az volt a divat.

– A nejlonban nem volt meleg az élet? – kanyarodom vissza a szocialista módihoz.
– Dehogynöm, pláne a ruha tetején! Én azért is nem szerettem. Ha föl is vöttem, csakis ruha nélkül. Ruhával együtt azt nem lehetett kibírni.

– Akkor mégis miért viselték, ha nem volt kényelmes?
– Őnekik az volt, szerették is. Mögvédte a ruhát, amikor dolgoztak a kertben. Akkoriban még nem voltak levetkőzve, mint ma, fürdőruhára. Az az igazság, hogy csöves alsót hordtak alá, így neveztük, mert az hosszabb volt.

Bár volt rá kereslet, megrendelésre nem varrt senki otthonkát Szatymazon. Margit néni varrhatott volna, ráállt a keze, hiszen ruhákat is készített, de meg sem fordult a fejében. Akinek szüksége volt új darabra, az megvette magának. Ha válogatni akart, bement Szegedre, ott tele voltak az üzletek különböző színű, fazonú otthonkával.

Utcán ma már Szatymazon sem viselik.

Barackkal, szőlővel sem foglalkoznak, a fiatalokat nem érdekli a gyümölcstermesztés, de készítenek irodai székeket és üveget, ahhoz meg előírt munkaruha kell. A rendszerváltás előtt vagonnal szállították a híres szatymazi őszibarackot a Szovjetunióba, főként a Ford fajtát. Természetesen azt is otthonkában szedték, válogatták, dobozolták. Margit a sajátját kirándulásokra tervezte, mindenüvé vitte magával. Ilyen értelemben ruhaként, kötényként és pongyolaként is szolgált. A patikában, ahol évtizedekig dolgozott, köpenyt viselt. Abban is meg lehetett sülni, mégsem hasonlítható az otthonkához.

(…) A riport folytatása az alábbi linken olvasható >

fotó: Magyar Nemzet / Teknős Miklós


A 29. Őszibarack-fesztivál és falunapon múlathatjuk az időt júliusban. Kedves hagyománya a településnek, hogy pénteki a megnyitón az előző településünnep óta eltelt egy évben született gyerekek is bemutatkoznak: ilyenkor a polgármester virággal és emléklappal köszönti a babákat és szüleiket. Ekkor adják át egy-egy életműért a Szatymaz községért kitüntető címet, valamint az is kiderül, ki kerül be a szatymazi díszpolgárok sorába.

A szatymazi Őszibarack-fesztivál és falunap szombaton több helyszínen zajlik. Ingyenes ételkóstolók, fogatverseny, és gyermekprogramok sokasága várja a nagyérdeműt, két főzőversenyre lehet nevezni. A faluház mögött egész napos élő zenés, pokrócos, függő foteles minifesztivál zajlik: a „Nyár alatt” közösségi programok, népzene és néptánc várja a nagyérdeműt.

A nagyszínpadon délután a helyi művészeti csoportok is bemutatkoznak, majd színpadra lép többek között a Pacsirták, Tatabai Nejad Flóra, valamint Balázs Klári és Korda György is. A fesztivál hangulatfelelőse és házigazdája Szőke András humorista, filmkészítő.

      


A következő földi kémiai védekezés 2022. június 16-án a napnyugta utáni időszakban történik.

Tartaléknapok: 2022. június 17. és 18.

A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a
szakértők által meghatározott területeken.
A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.
A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a
szakértők által meghatározott területeken.
A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. a szúnyoggyérítésről.

Az önkormányzat a méhészeket külön is értesíti a szúnyoggyérítésről.


 

1858. június14 -én Szatymazon megszületett Dankó Pista a cigány nótaszerző. (Szülőházának helyéül egyes források a szegedi Fölsőváros cigányfertályán, a Hangász utcában állott házat (a mai Bihari utca 13. sz. helyén) jelölik meg, míg mások Szeged-Fölsőtanyára (ma: Szatymaz) teszik. )

Szülei első gyermekeként látta meg a napvilágot, mindössze kilenc éves volt, amikor édesapját elvesztette. Vele együtt három húga, Irén, Etel és Róza maradtak még félárván.

Apja halálát követően nem folytathatta az iskolát. Három elemit: egy református, meg egy lutheránus osztályt végzett el. Szeretett olvasni, gyakran kért kölcsön könyveket diáktársaitól, később saját könyvtára is lett. Leginkább id. Alexandre Dumas, Victor Hugo és Jókai Mór műveit kedvelte.

Erdélyi Náci két hónapig tanította hegedülni, hamarosan azonban munkát kellett vállalnia: vályogvetőként kereste kenyerét. Virtuóz ugyan nem lett, de kortársai beszámolói szerint szívéből jött a zene, amikor játszott.

15 éves volt, amikor szülőfalujában megszervezte cigányzenekarát, melynek egyben vezetője is volt. A környékbeli tanyavilágban zenéltek, mivel olcsó muzsikusokra volt kereslet, gyakran léptek fel némi pénzért, ételért vagy borért cserébe. A banda Joó Ferenc arcképfestő tanyáján is megfordult, a 17 éves, kékszemű Pista (az István nevet sohasem használta) beleszeretett a gazda Ilonka leányába, aki 13 éves volt, de nem neki szánták. Három évvel később Pista nevében Daróczy Pál pusztai kapitány, a betyárvilág csendbiztosa kérte meg a lány kezét, de a leány apja elzavarta őket a birtokáról. Ilonka átadott egy szál rózsát Pistának a kapuban. Kétszeri sikertelen leányszöktetés után, végül harmadjára vitte oltárhoz a lányt a kisteleki templomban.

Dankó dalköltészetében gyakori motívum volt a rózsa, legalább ötven nótájának címében vagy szövegében megtalálható. Számos betétdalt írt népszínművekhez, nótáinak száma közel félezerre rúg. Pósa LajosGárdonyi GézaBékefi AntalTömörkény István írtak szöveget a dalaihoz.

Később Szegedre került. Blaha Lujza előadása révén tettek szert népszerűségre első dalai. 1890-ben Budapestre utazott, majd 1895-ben elnyerte az Új Idők pályadíját azzal, hogy Pósa Lajos balatoni nótáit megzenésítette.

Az 1890-es években beutazta Magyarországot a daltársulatával, felléptek az Alföldön, valamint a Felvidék nagyobb városaiban, s ennek köszönhetően a német daltársulatok népszerűsége a háttérbe szorult. Megfordultak Oroszországban is, Moszkvában és Szentpétervárott játszottak. Anekdota is őrzi ottani sikereiket: a cári udvarban adott koncerttel olyan sikert arattak, hogy az előadás után Miklós herceg odalépett Dankóhoz, és elismerése gyanánt a muzsikus ujjára húzta legszebb briliánsgyűrűjét. A többi vendég látva a jelenetet, rendre odament hozzá gratulálni, s Dankó mindegyik ujjára került egy-egy gyűrű. Miután megteltek a kezei, a következőt mondta egy sóhaj kíséretében: „Drága jó Istenem! Miért adtál nekünk csak tíz ujjat…?!”

A népies műzene egyetlen olyan alakja volt, akinek személyét több író és költő megörökítette. Ady Endre és Juhász Gyula verset írt hozzá, Móra FerencTömörkény IstvánRákosi Viktor írásaiban is feltűnt, Gárdonyi József, Gárdonyi Géza fia, megírta Dankó regényes életrajzát. 1940-ben film is készült életéről, amelyben Jávor Pál alakította, ez volt a kétszázadik magyar hangosfilm.

A kottaíráshoz nem értett, így dalait mások jegyezték le. Életét végigkísérte a nyomor. Tüdőbaja egyre súlyosbodott, ekkor a „Pósa-asztal” társasága indított számára gyűjtést, adományok érkeztek az egész országból a gyógyíttatására. Sanremóba küldték, ahol egy télen át kúrálták, azonban egészsége már nem tudott helyrejönni: 1903. március 29-én hunyt el, sógora budai lakásában érte a halál.

Herczeg Ferenc búcsúztatta Pesten, ötszáz cigány játszotta az „Eltörött a hegedűm…” című nótát. A szegedi múzeum előtt volt felravatalozva, Pósa Lajos és Tömörkény István mondtak búcsúbeszédet koporsójánál. A Belvárosi temetőben díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra. Szobra is készült, felállításának ügyét Pósa Lajos szervezte meg. Margó Ede szobrászművész formálta meg a dalköltő alakját, amiért honoráriumot nem kért, csupán a felhasznált márvány árát. Végül 1912. október 20-án állították fel művét, Erzsébet királyné szobrától nem messze.

Szatmyazon a település intézménye, a Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár nevében is őrzi emlékét.

Életéről 1940-ben a korszellmenek megfelelő romantikus film készült, Jávor Pál, Lukácsy Margit és Simor Erzsi főszereplésével.

(via: www.televizio.sk)


A faluház világzenei sorozatának zárásaként, a szombati naplementében egy romantikus zenei élményben volt részünk. A szombathelyi hegedűvirtuóz, Horváth Dániel „Dudu“, és a Duna-kanyar érzékeny zongorista-zeneszerzője, Őri Kiss Botond alkotta formáció zenéjében a jazz, a klasszikus- és a népzene egészítik ki egymást. A szabad téri koncert a Tér Zene Program támogatásával jött létre.


Egy különleges szabadtéri koncerttel zárjuk a faluház világzenei koncertsorozatát.
A Dankó Pista Művelődési Házban az első félévben havonta láthattunk és hallhattunk egy világzenei koncertet. A koncepciójában a gasztroestekhez kapcsolt sorozatban olyan zenekarok mutatkoztak be, amelyeket eddig nem ismert a szatymazi közönség, legtöbbjük nemhogy Szatymazon, de még a Dél–Alföldön máshol sem lépett fel. Decemberben cigányzenés estünk volt, januárban az ortodox újév napján a szerb és magyar népzenéből építkező szabadkai Ethnokorr zenekar érkezett hozzánk. Februárban a Hollóének Hungarica egy fergeteges középkori farsangot varázsolt a faluház falai közé. Aztán belekóstoltunk a Mezőség kultúrájába, hallottunk zsidó dallamokat és volt román est is.

A fél éves sorozat zárásaként, a fűszeres ízek után szombat este mintegy desszertként egy visszafogottabb koncertet kínálunk. Június 11-én este 6 órától egy romantikus zenei élményt ígérő hangszerkettős koncertjére invitáljuk az érdeklődőket. A szombathelyi hegedűvirtuóz, Horváth Dániel „Dudu“, és a dunakanyari zongorista, zeneszerző, Őri Kiss Botond alkotta formáció zenéjében a jazz, a klasszikus-és a népzene egészítik ki egymást.

 

 

A varázslatos zenei estet jó idő esetén a Nyár alatti szabadtéri kisszínpadon rendezzük. Ha eső lesz, akkor a faluház nagytermébe várjuk a közönséget.
Az koncerteket a Tér Zene program támogatta.
Az ingyenes koncerthez most is gasztroest kapcsolódik: egy sosem volt nép nemzeti eledelét, piréz palacsintát kóstolhatunk

Az ételkóstolón való részvételhez szombat délig lehet regisztrálni a dankomuvhaz@gmail.com címen – aki csak a koncertre kíváncsi, annak nem kell regisztrálni.

 


A közterület-felügyelő tisztelettel kéri a szatymazi lakosokat és az ingatlantulajdonosokat, hogy ne hagyják elgyomosodni az ingatlanjaikat és az azok mellett található közterületeket.

Szatymaz Község Képviselőtestületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásokról és a közterületek tisztántartásáról szóló 2/2014. (II. 13.) számú önkormányzati rendeletének 17. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az ingatlan tulajdonosa gondoskodik:

„a. Az ingatlan és az ingatlannal szomszédos közterület úttestig terjedő teljes területének tisztántartásáról,

 1. Az ingatlannal szomszédos nyílt árok, híd, áteresz és egyéb műtárgyai tisztán tartásáról,
 2. Az ingatlanán illetve az ingatlanával szomszédos közterületen a gaz kiirtásáról, az ültetett növényzetnek a gyalogjárda fölé nyúló ágai, vagy a közterületre kinyúló gyökerei megfelelő nyeséséről, úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos forgalom zavartalanságát.”

Ezen kötelezettségek elmulasztása esetén felszólításra és hatósági eljárás lefolytatására kerülhet sor.


A hulladékudvar használatáról

A szatymazi hulladékudvar a Neszürjhegyi út déli, külterületi folytatásánál található. A létesítmény kezelője kérésünkre összefoglalta, mikre kell odafigyelnünk. A nemhivatalos szakmai szleng „szentháromságként” emlegeti azokat a hulladékfajtákat, amelyeket nem fogadnak a hulladékudvarok:

– kommunális (háztartási) hulladék,

– azbesztanyagú tetőelemek (hullámpala),

– kátránypapír.

Ezeket sajnos csak a veszélyeshulladék-kezelési joggal bíró szolgáltató telepén lehet leadni, illetve itt lehet az elszállítást megrendelni. A veszélyes hulladékot hétfőtől péntekig 8:00–14:00 óráig lehet leadni a Szeged, Dorozsmai út 35. szám alatt (tel.: +36 30 681 5251)

A Neszürjhegyi úti gyűjtőhelyen leadható hulladékokat fajtánként szétválogatva kell bevinni.

 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a tejesdobozokat a kommunális szemétbe, és ne a hulladékudvarba szánt csomagba tegyük, mivel azok szétválaszthatatlanul több anyagfajtából vannak összeépítve!

A létesítménykezelő arra is felhívja a figyelmünket, hogy az ott dolgozónak a leadott hulladékot a lerakodás előtt munkaköri kötelessége ellenőrizni, valamint – a hulladékkövetési előírások alapján – elvégezni az adminisztrációt. Ehhez a hulladékot leadni érkezők megértését és együttműködő türelmét is kéri.

A szatymazi hulladékudvar nyitvatartása

Kedd és szombat: 08:00 –11:00 és 15:00–19:00
péntek: 08:00–11:00 és 14:00–18:00

(Kérik, hogy zárás előtt legalább 30 perccel érkezzünk oda .)

Elérhetőség: +36 70 682 8571

A lomtalanításról

A nem veszélyes háztartási hulladék részét képező lomhulladék (lom) szervezett összegyűjtéséről és elszállításáról a közszolgáltató évente egy alkalommal, a március 15-e és november 15-e közötti időszakban házhoz menő lomtalanítás keretében gondoskodik, amelyet csak a közszolgáltatásra (szemétszállításra) szerződött ingatlanhasználók vehetnek térítésmentesen igénybe. A szolgáltatás Szatymaz bel- és külterületén egyaránt igénybe vehető.

A rendszert ismerő tanácsadónk azt javasolja, hogy akinek csak kevés elszállítandó lomja keletkezett, fogjon össze néhány szomszéddal, és közösen, egy címre kérve igényeljék a házhoz menő lomtalanítást. Így az össszefogó címeket egyenként „felhasználva” egy háztartás évente többször is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

A házhoz menő lomtalanításra vonatkozó igény bejelenthető

– a +36 80 180 480 zöldszámos telefonszámon (hétfőtől csütörtökig 08:00–15:00, pénteken 08:00 –13:00 óra között),

– személyesen a szegedi ügyfélszolgálatnál (Szeged, Stefánia 6.).

– online: www.szegedihulladek.hu oldal Lomtalanítás menüpontja alatt.


A szatmyazi érdekességekre összpontosító interjú a szegedi városi televízióban, a TiszapArt tv-ben és a vajdasági InfoTV műsorában látható.


Meszes Illésné, Gábor Mária 1927. június 8-án született Kiskundorozsmán. Testvérével és szüleivel Zsombón éltek, itt járt a Királyszéki iskolába. Az esküvője napján, 1948. november 8-án költözött a hitvesi házba. Egy lánygyermeke született. Az 1970-es évek elején költözött Szatymazra, de ideje java részét a zsombói határban a gazdaságban töltötte. Három unokája és öt dédunoka is köszönti ezen a napon. Jelenleg legnagyobb unokájával és annak családjával élnek Zsombón a lápastói tanyán.


Idén is pünkösdi királyt választottak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, 7 versenyző mérkőzött meg az ügyességi lovas vetélkedőn.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pünkösdhétfőn a szatymazi Tóth Ferenc Dávid, a szegedi Tóth Gábor, a szatymazi Vízhányó Zoltán, a balástyai Tóth Krisztián Iván, dorozsmai Mihálffy Tibor, a balástyai Bakos Zoltán és a balástyai Kiri Endre mérte össze tudását és lovának bátorságát.

Végül a kitüntető címet a szatymazi Vízhányó Zoltán nyerte el Jamina nevű nóniusz kancájával, 3 perc 11 másodperc alatt teljesítették a pályát.

A pünkösd a keresztény hagyomány szerint Európa szerte ősi tavaszköszöntő ünnep, a néphit szerint pedig ha pünkösdkor jó az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken még ma is él a pünkösdi király megválasztásának szokása, amelynek során a férfiak különböző ügyességi próbákon, bikahajszán, lóversenyen, bothúzáson, kaszáláson mérik össze erejüket és ügyességüket. Itt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban évről évre ügyességi lovas vetélkedőt rendezünk, így választjuk meg a pünkösdi királyt – mondta el Kremper Attila, a Skanzen vezetője.

Régen a pünkösdi király kiváltsága volt, hogy a község minden lakodalmába, mulatságába és ünnepélyére hivatalos volt, valamint minden kocsmában ingyen ihatott a település számlájára, lovára és marhájára a társai vigyáztak, apró vétségért pedig nem kapott testi büntetést. Ilyen kiváltságok már nem járnak, de serleget, koszorút és vásárlási utalványt mindenképpen kap a győztes – mondja Kremper.

Fotó: Karnok Csaba – Délmagyarország

 


Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2022. június 4-én.
A színpadon a Kiss Kata zenekar.

 • További képek a Kiss Kata zenekar koncertjéről a Fotóalbumban

Június 4-én, szombaton a Covid miatti két éves kényszerpihenő után újra megrendezésre kerül a IV. Csaba Béla Judo Emlékverseny, a Szatymazi SE szervezésében. A rendezvény során az újszegedi Városi Sporcsarnokban 8 tatamin, 5 országból, 3 korcsoportban, mintegy 400 judós mérheti össze tudását. A versenyről a Szatymazi Sportegyesület edzőjével, Szabó Csabával beszélgettünk. (A szeged365.hu összefoglalója)

CSABA BÉLA TETTE LE SZEGEDEN A JUDÓ ALAPKÖVÉT

Az edző elmondta számunkra, 66 évvel ezelőtt, 1956 – ban Csaba Béla alapította Szegeden és Csongrád – Csanád megyében a judót, ő tette le a sportág alapköveit, az ő emlékére már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a most szombati esemény.

HÁROM KOROSZTÁLY VERSENYZŐI MÉRKŐZNEK MEG A TATAMIN

Az emlékversenyen az U13-as, U15-ös és az U18-as ifi korosztály méretteti meg magát a tatamin. Az eseményre Magyarországról körülbelül 70-80 klub érkezik, de ukrán sportolók is részt vesznek a versenyen, akik itt edzenek, amíg a hazájukban háború zajlik, valamint szerb és román sportolók is szép számmal képviseltetik magukat. Ahogy Szabó Csaba elmondta, a Szatymazi Sportegyesület pedig 15 versenyzővel indul a viadalon.

A SZATYMAZI SE VERSENYZŐI VALAMENNYIEN ÉREMESÉLYESEK

“A mi sportolóink közül szerintem mindegyik éremesélyes, és nagyon remélem, hogy sok-sok aranyérmet fogunk látni tőlük” – mondta el a Szatymazi SE edzője, majd hozzátette, a klubnak sikerült megkapnia az Ifjúsági B Magyar Bajnokságot, melyet október 8-án rendeznek meg, s aminek kitűnő ugródeszkája lehet a Csaba Béla Judo Emlékverseny.

A VERSENY MINDEN ÉRDEKLŐDŐ SZÁMÁRA NYITOTT

Ahogy Szabó Csaba beszámolt róla, a verseny nyitott, bárkit, aki érdeklődik a judo iránt és szeretne szurkolni a versenyzőknek szeretettel várják a rendezvényre, ahol 9 órától kezdődik a mérlegelés, 11 órakor kerül sor a hivatalos megnyitóra, majd egészen este 8-8:30-ig tart a verseny.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ SZABÓ CSABA, EDZŐVEL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket Szabó Csaba edzővel, melyből még többet megtudhatsz a szombaton induló viadalról!


Szatymaz Község Képviselő-testülete 2022. június 09. napján (csütörtök) 15:00 órától képviselő-testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár, Szatymaz, Dózsa György u. 42.

Napirendi pontok:

1. Tájékoztató a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalának 2021. évi tevékenységéről
Előadó: a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi, Járási Hivatal képviselője

2. Tájékoztató a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő, a települést érintő közutakról.
Előadó: Zrt. képviselője

3. Beszámoló a Szatymazért Alapítvány 2021. évi tevékenységéről
Előadó: Szatymazért Alapítvány képviselője

4. Előterjesztések
Előadó: jegyző

Az anyagok nyilvánosan elérhetők ide kattintva, vagy az Előterjesztések menüpontban.

Szatymaz, 2022. június 03.

Barna Károly
polgármester


A Magyar Gasztronómiai Egyesület már tíz éve igyekszik figyelemmel követni a legjobb magyar fűszerpaprikatermelők eredményeit, segítségünkre van ebben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának (NAIK ZÖKO) szegedi kutatóállomása (régebbi, közkeletű nevén: szegedi paprikakutató), számos élelmiszeripari szakember, szakács, agrárszakember és lelkes hobbista.

Tizennyolc tételt kóstoltunk április végén a zuglói Szaletly étteremben. A minták egyik fele a korábbi tesztjeinken már szerepelt, a hazai paprika-élmezőnyhöz tartozó termelőktől érkezett, a másik fele pedig a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomásáról: minden novemberben nagy paprikamustrát tartanak a Szatymazi Gazdanapok keretén belül, ahová rengeteg kistermelő küldi el paprikáit. Elsősorban szeged környéki termelők, sokan közülük csak saját, családi használatra termesztenek paprikát. A szatymazi paprikamustra nemrég nevet is kapott, újabban már Vastagh József Paprikaőrlemény-verseny. (Vastag József röszkei tanár, népművelő, néprajzkutató, a helyi paprikakultúra lelkes kutatója és népszerűsítője, paprikatermelő volt, 2014-ben hunyt el.) Tehát a 2021. novemberi szatymazi verseny legjobb kilenc paprikája adta a mezőny másik felét.

A minták közül kiemelkedett a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. Szegedi Csipedett „kézzel válogatott” tétele, illetve szintén a Rubin Bio minősítésű szegedi paprikája. Gyanúnk szerint ez a két tétel lehetett a legfrissebb őrlés (vagy a legjobb, legaromatartóbb csomagolás), de kirobbanó gyümölcsösségük, frissességük miatt a tesztelők többségénél ez a két minta végzett az első két hely valamelyikén.

fotó: Bakcsy Árpád / Bűvös Szakács

(…)

A harmadik legtöbb pontot a szatymazi versenyen is remekül szerepelt szeged-gyálaréti kistermelő, dr. Szabó Sándor „szegedi édes válogatás” nevet viselő mintája kapta. Érdekesség, hogy tesztelő panelünk szakácsszekciója (Vidák Zoltán, Takács Lajos, Bernát Dániel) sokkal magasabbra pontozta ezt a paprikát, mint a nem szakács foglalkozású kóstolók. Mindhármuknál ez a minta lett az első.

Negyedik lett a szatymazi mustra abszolút győztese, a zákányszéki Sós Győző „édes” papikája. Sós Győző nevével eddig nem találkoztunk, korábban viszont évről évre a szatymazi verseny élmezőnyében szerepelt Sós János zákányszéki termelő, nem lehetetlen, hogy ugyanarról a családi vállalkozásról van szó.

(…)

Nyirókép: Bakcsy Árpád


Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére.

Azbeszt

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre.

Miért szükséges eltávolítani az azbesztet?

Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés károsítja, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.

Ki adhat be pályázatot?

A pályázaton részt vehet, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

 • Természetes személy, aki
  1. rendelkezik hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj számlával, ezáltal Vevő (fizető) azonosítóval is rendelkezik a pályázatban érintett ingatlan vonatkozásában;
  2. a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV törvény (továbbiakban Ht.) 91. § (2); alapján rezsicsökkentésre jogosult;
  3. akinek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj számlák vonatkozásában lejárt díjhátraléka nem áll fenn az NHKV Zrt. felé.
 • Valamint a Ht. 91. § (3) bekezdése és a 91/A. § (3a) értelmében természetes személyekkel egy tekintet alá eső, rezsicsökkentésre jogosultak, akik megfelelnek a fenti 1. és 3. pontokban rögzítetteknek.

Mire kapható támogatás?

A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás és a pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszthulladék begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 m2 azbeszthulladék.

A benyújtott pályázat kizárólag HAK 17 06 05* típusú azbeszthulladék elszállítására, ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik, melyek jellemzően, de nem kizárólag az alábbi helyeken használatosak:

 • tető,
 • kerítés,
 • homlokzatburkolás,
 • válaszfalak,
 • régi gáztűzhelyekben a sütő környékén (azbesztlapok),
 • épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek.

Az alábbi dokumentumok szükségesek a pályázat benyújtásához:

 • fotódokumentáció az elszállítandó azbeszthulladékról az alábbiak szerint
  • 2 db: 1 db közeli és 1 db távoli fotó;
  • minőség: színes, jól kivehető, egyértelmű, az azbeszthulladékot jól szemléltető;
  • file formátum: bármilyen képformátum (pl. jpg/jpeg, png) megfelel, max 5 MB méret korlátig/fotó.
 • kitöltött és aláírt kötelező nyilatkozatok (minimum 1 db);
 • kitöltött és aláírt nyilatkozat tulajdonjogról (1 db) aláírt;
 • opcionális – kitöltött és aláírt Meghatalmazás;
 • opcionális – kitöltött és aláírt Gondnoki nyilatkozat;
 • legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjfizetési számla minden oldala, melyet kézhez kapott a pályázatban érintett ingatlan vonatkozásában.

A pályázat kizárólag elektronikusan adható be az erre a célra kialakított felületén, amely a következő linken érhető el: https://nhkv.hu/azbeszt.


 

Utca Házszám Időpont
Ady Endre utca
2. – 2.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Béke utca 3. – 23.
2. – 42.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Dankó Pista utca 1. – 5.
2. – 6.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Dózsa György utca 1 – 49.
2. – 42.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
IV. körzet tanya 13 – 135.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Juhász Gyula utca 1. – 23.
2. – 26.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Kiskert 1467. – 1973
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Kossuth Lajos utca 15. – 51.
16. – 32/A.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
KÜLTERÜLET
156+150/Km – 156+150/Km
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Móra Ferenc utca 1. – 7.
2. – 6.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Petőfi Sándor utca 1. – 23
2. – 26.
2022.06.23.   08:00 – 16:00
Petőfi Sándor utca 1. – 23
2. – 26.
2022.06.24.   08:00 – 16:00
Petőfi Sándor utca 1. – 23
2. – 26.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Petőfi Sándor utca 1. – 23
2. – 26.
2022.06.23.   08:00 – 16:00
Petőfi Sándor utca 1. – 23
2. – 26.
2022.06.24.   08:00 – 16:00
Vasút utca 19. – 39.
6. – 6.
2022.07.01.   08:00 – 16:00
Vasút utca 1. – 15.
2. – 6.
2022.06.23.   08:00 – 16:00
Vasút utca 1. – 15.
2. – 6.
2022.06.24.   08:00 – 16:00
Vasút utca 1. – 15.
2. – 6.
2022.07.01.   08:00 – 16:00

 


A szatymaz barackvirág Óvoda május 14-én tartotta éves alapítványi bálját. A vacsorát a Jóbarát vendéglő készítette, a Travel Trió pedig egész este muzsikált. A “Mi Óvodánk Alapítvány Szatymaz” szervezte jótékonysági bál a szatymaziak egyik legnagyobb létszámú közös ünnepe.

“Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a vendégeknek, akik jelenlétükkel megtisztelték május 14-i bálunkat, de azoknak is, akik támogatói jegyek vásárlásával, egyéni felajánlásukkal, tombola adományaikkal, önkéntes munkájukkal támogatták rendezvényünket.
Köszönetünket, hálánkat fejezzük ki mindazoknak az óvónéniknek, pedagógiai asszisztenseknek, dadusnéniknek, technikai dolgozóknak, szülőknek, akik aktív munkájukkal elősegítették a bál megszervezését, kivitelezését.
Jelenlegi bálunk bevételét sószoba kialakítására szeretnénk fordítani. Óvodánk bővítésével erre lehetőségünk lesz.”

Mi Óvodánk Alapítvány Szatymaz

 

Az óvodabál támogatói

Balogné Kovács Nóra és családja

Barkóczi Csaba

Bartók Miklós és neje, Bartók Anita

Bálint Olga

Bánóczky Erika

Blumenschein Gábor

Borbola Mihályné

Borgulya János

Borsi Hajnalka

Bozsóki Renáta- Kéz – és lábápolás

Bozsóki Renáta- Reni világa

Bödön Box – Hunyadi Kardos Renáta

Börcsök Emese

Budai-Koczka család

CE Glass Industries

Continental

Coop Szeged Zrt.

Csontos Róbert

Dicső-Mikó Éva

Dr. Kónya Ferenc és családja

Dr. Fetter Gábor

Fetter-Makács Beatrix

Fodor István és Mészáros Nóra

Földi Zsuzsanna

Gémes Antal és Kormányos Alexandra

Goods Market Szatymaz

Győri Tamás

Harkai Ágnes

Hegedűs-Boldizsár Beáta

Hegedűsné Posta Mária

Hegedűs Vince

Horváth László

Horváth Tamás

Hubai Norbert

Írisz Gyógyszertár Szatymaz

Jenei Barkácsbolt Szatymaz

Kalmár Ildikó

Kapás Aranka

Kasza Ibolya

Kálvária Gyógyszertár Szeged (Kopasz Ágnes és Cserhátiné Dr. Papp Bianka)

Kele István

Kincses Zoltán és családja

Kínai Bolt Szatymaz

Király Róbert – KRFK Camino

Király Róbert és családja

Kisteleki Termálfürdő

Kiss Norbert

Kiss-Lengyel Evelin

Kordásné Petrács Ágnes

Kormos Zoltán és Kormosné Molnár Gyöngyi

Kotsis Renáta

Kovács Sándor- Takarmánybolt

Kónya István és családja

Kónya László és családja

Kónya Péter

Krémer-Csányi Csilla és családja

Laura Horgolt Kuckója

Lippai József és neje

Magyar Posta Zrt.

Major József

Maróti Ágnes

Maróti Sándor (cukrász) – Tímea Süteménybolt Zsombó

Masa László

Mészáros Tamás és Mészárosné Tóth Nikoletta

Mini Abc – Erdélyi Istvánné

Multigrade Környezetvédelmi Kft.

Műszaki Verdabázis Kft. és Műszaki Vizsgaállomás – Zacsok Autószervíz

Nacsa Jánosné

Nagyné Dr. Hegedűs Anita

Nagyné Gera Aranka

Oláh Bianka

Ottlakán Róbert és családja

Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark

Papp- Polonkai Anikó

Papp- Polonkai Norbert

Pálfi-Balogh Mariann

Pálfi-Simon László

Péter Erika

Posta Anita – a köröm öröm-

Posta Biztosító

Posta Dávid- Kezedben a Gyeplő Egyesület

Posta István és neje

Postakocsi Csárda

Pölösné Pálinkó Erika – Bazsarózsa Szalon

Ro-Liv Dent Kft.

Róvóné Tóth Tímea

Rózsa Zoltánné Vidács Valéria

Spiller Csaba és Tápai Szilvia (Dohánybolt Szatymaz)

Sport Klub és Pizzéria

Surnyák Szilvia

Sustik Réka

Süli Mária

Szabó Andrea és családja

Szabó Szimonetta

Szalma Zsuzsanna

Szatymazi Lovasudvar

Szatymazi Nőegylet- Gulyás Zsuzsanna

Szatymaz Repülőtér Kft.

Szálka Gasztro Kft.

Szélpál Gábor

Szilágyiné Mizsei Georgina

Tanács Zsuzsanna

Thurzó Gyógyszertár Zsombó

Tót Tünde

Tót András

Tündérkert Trading Kft. Mórahalom

Újhelyi Andrea

Újvári Róbert

Vajda Zsuzsanna

Varga Pékség

Vastag Csaba

Vitamin Szalon- Maróti Balázs

Vörös Alexandra

Vrec-Co Kft.

Zacsok Csaba


A gasztroestek tematikájához kapcsolódva hatodik alkalommal volt világzenei koncert helyszíne a szatymazi faluház. Május 27-én a Gauditorium zenekar adott közvetlen hangulatú varázslatos koncertet.
A tavaly novemberben indult, a gasztroestekkel párhuzamosan szervezett világzenei sorozat zárókoncertje június 11-én, szombaton lesz: akkor a Horváth Dániel Dudu és Őri Kiss Botond alkotta duó érkezik Szatymazra. Megígérjük, hogy a szombathelyi hegedűvirtuóznak és a Duna-kanyar zeneszerző-zongoristájának műsora is feledhetetlen lesz. A kapcsolódó gasztroesten a korábbi rusztikus ízek után egy különleges desszertet, piréz palacsintát szolgálunk fel.

Kémeri Attila kultúrkubikos
a gasztroestek és a világzenei koncertsorozat házigazdája


Újra szúnyoggyérítés lesz Szatymazon.

A következő földi kémiai védekezés 2022. június 1-én a napnyugta utáni időszakban történik. Tartaléknapok: 2022. június 2. és 3.
A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a
szakértők által meghatározott területeken.
A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.
A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a
szakértők által meghatározott területeken.
A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. a szúnyoggyérítésről.

Az önkormányzat a méhészeket külön is értesíti a szúnyoggyérítésről.


Június 9-én, csütörtökön délután 13 és 16 óra közt véradás lesz Szatymazon.

A véradás helye: Dankó Pista Faluház (Dózsa Gy. u. 42.)


Pénteken reggel egy csipetnyi Szatymaz költözött a szegedi Oskola utcába és vasárnap estig ott is marad. A Szeged Napja Ünnepségsorozat e hét végén csúcsra jár. Péntektől vasárnapig civil jellegű, illetve nonprofit kezdeményezések mutatkoznak be a hídivásár mellett, a nemrég felújított Oskola utcában.
Látogassa meg Ön is  a szatymazi standot a hídivásár mellékén, a Dóm tér felé félúton: a standon a faluház és a polgármesteri hivatal munkatársai fogadják az érdeklődőt. A hét végén reggel 9-től sötétedésig az otthonka kiállításra szánt darabokat is várják a Szatymaz-sátor alatt, de lehet itt beszélgetni, ismerkedni és barackos instalációban fényképezkedni is.


Mivel tudjuk, hogy az újrahasznosítás menő, és az érdekes tereptárgyakhoz is baráti viszony fűz minket, rögtön fel­­tűnt a szatymazi Tanyasi Tízpróbán készült fotók között az egyedi vasdisznó – írja Farkas Judit a delmagyar.hu portálon.

Már csak azért is megakadt rajta a szem, mert Szegeden a 90-es években működött Vasdisznó nevű szórakozóhely, akár a cégére is lehetett volna egy ilyen. A disznó teste, mint megtudtuk, ásványolajos hordó, úgy ötvenliteres, a feje egy nagy konzervdoboz, a füle meg bádog, hosszú pillás szemeket is rajzolt neki a készítője.

Azt hittük, a tízpróba díszlete, nem lepődtünk volna meg rajta. Ám kiderült, hogy nem erre az eseményre készült: már sok éve áll a Zsombó–Balástya–Szatymaz hármas határ vonalában fekvő tanya területén. A tanya gazdája kap­ta valamikor ajándékba.A szépen néző vasdisznó­ról az is eszünkbe jutott, hogy egyre több kertben látni vicces vagy annak szánt „installációt” a nagyvárosban is.

Mesterei a műfajnak a szegedi panelkertészek: valamelyik sok­­emeletesnél láttunk először évekkel ezelőtt olyan hibrid lényt, ami alul farmernadrágban ült egy padon, felül meg virágok nőttek belőle. Az idei nagy kedvencem – persze csak a disznó után – viszont a kertvárosi házőrző törpe volt. Egy házikó ajtajában állt, nagyon mérges arccal.

címlapkép: delmagyar.hu / Karnok Csaba


Koncertekkel, zenés, táncos produkciókkal, az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjével, nemzetiségi gálával, mazsorettversennyel köszöntik Szeged napját a hétvégén. A borfesztivál már múlt pénteken elindult, ezen a hétvégén jár majd csúcsra a városnapi programsorozat.
Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át nyolc ingyenes koncert várja a látogatókat. A zenerajongók mások mellett a Vad Fruttik, Little G Weevil és barátai, valamint Ocho Macho koncertjét élvezhetik. Szombat este a Zenevonat szuperkoncerten az LGT sztárjaival és ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogy Szeged 303 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját. (Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban “a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként” ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.)

Három napon át civil és civil jellegű szervezetek mutatkoznak be a nemrég felújított Oskola utca teljes hosszában. Itt, a testvérvárosi standok szomszédságában találkozhatunk péntektől vasárnapig Szatymaz bemutatkozó standjával is. A standon a települést bemutató kiadványokat kínálunk, turisztikai információkat nyújtunk, szórólapokon népszerűsítjük az Őszibarack-fesztivál és falunap programsorát.

Az ünnepi programok része idén is a Szegedi Hídivásár, mely az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb kézműves seregszemléje. Magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek szombaton és vasárnap a lezárt Belvárosi hídon és oda vezető Híd utcán kínálják portékáikat, s közben a járókelők látványműhelyeikbe is bekukkanthatnak.

Szombaton a Dugonics téren tartják a Nemzetiségi Gálát, melyen látványos zenés és táncos produkciókkal a Szegeden élő nemzetiségek nyújtanak ízelítőt kultúrájukból. A felújított Móra-park szolgál helyszínül a szombaton kezdődő Magyar Mazsorett Bajnokságnak, melyen az ország tizenöt településéről érkező csapatok mutatják be látványos koreográfiáikat. A Szeged napját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart a Szegedi Borfesztivál, melyen csaknem százötven, az ország minden részéről érkezett borász kínálja remekeit.

Ha a hét végén Szegeden járunk, a programkavalkád közepette látogassuk meg a Szatymaz-standot is az Oskola utcában!

 • A borfesztivál és az összes többi helyszín progamja ide kattintva érhető el.

 


 

Szatymaz község életében fontos szerepet tölt be a sport, különösen a judo. A Szatymazi Sportegyesület judo szakosztálya kimagasló eredményeket ér el, (hazai szinten 2016-tól több mint 60 trófeát gyűjtöttek be). Az edzéseket jelenleg a Szent István Katolikus Általános Iskola tornatermében tartják. A tornaterem állapota leromlott, miközben teljes kihasználtsággal működik. Reggelente cselgáncsedzéseket tartanak, a tanítási órákban az általános iskola tanulói használják. Tanítási időn kívül egyéb szabadidős és sport tevékenységek is folynak a teremben.

 1. október 30-án jött a hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint támogató a 2018. évi forrásból a „Szatymaz SE Judo Szakosztály – Tornaterem átalakítása, felújítása, judo teremmel történő bővítése” tárgyban 132.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Az együttműködési megállapodást megkötötték, 2019-ben a tervezőt közbeszerzési eljárás során választották ki. A kiviteli tervdokumentáció elkészült, majd az építési a nyílt közbeszerzési eljárást 2020. szeptember 16-án indította meg a projektgazda BMSK Zrt. Az eljárást azonban eredménytelenné kellett nyilvánítani, mert mindkét ajánlat lényegesen meghaladta a forrásösszeget.

A BMSK Zrt. a kiviteli terveket optimalizálta, majd a közbeszerzési eljárást újraindította. A kivitelezésre vonatkozó ajánlatok beérkeztek azonban újra jóval magasabb összegű ajánlatok érkeztek, ezért nem indulhatott el az építkezés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért felelős államtitkársága 2022. április 22-én arról tájékoztatta a BMSK-t és Szatymazt, hogy további 360 millió forintot biztosítanak a szatymazi judokomplexum megépítésére.

A többlettámogatásról szóló megállapodást 2022. május 12-én írták alá az kivitelező (DOMI Épületgépészet) és a projektgazda (BMSK Zrt.) képviselői. Az eseményen jelen volt Barna Károly szatymazi polgármester is.

 • Ezzel a szerződéssel egy több mint 4 éves, közel sem akadálymentes előkészítő szakasz végére értünk. ha minden atervek szerint alakul, akkor egy év múlva már használhatják a tanulók és a sportolók a felújított és kibővített komplexumot – mondja Barna Károly, szatymazi polgármester.

A Judo-termet a Petőfi Sándor utca 6. számú telken lévő általános iskola területén, a különálló épületben található meglévő tornaterem bővítésével és átalakításával hozzák létre.

 

 

 


Kézben, szatyorban és postai küldeményként is érekeznek az otthonkák a szatymazi faluházba. Az első magyar otthonka kiállítás az őszibarackfesztiválon, július 9-én nyílik meg Szatymazon.
A Kádár-korszakban minden asszonynak és lánynak volt otthonkája, de még ma is sokan használják a vidéki élet szimbólumát, a „szaladgálati asszony-ruhát”.
A Dankó Pista Művelődési Ház (Szatymaz) egy országos kiállítást tervez, ahol a Szeged környéki, homokháti településekről gyűjtött nejlonotthonkákat mutatjuk be. Ha megvan még a nagymama, vagy édesanya otthonája, esetleg a saját nem használt otthonkáját szeretné megmutatni, adja kölcsön a kiállításra!
A kiállításra szánt otthonkákat a következő helyen lehet leadni:
Dankó Pista Faluház
6763 Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42.
Ha postán küld kiállításra szánt darabokat, akkor kérjük töltse ki a következű linken található adatlapot. > Otthonka adatlap
Az adatlap kitöltése nem kötelező, de ha szeretné visszakapni majd a beküldött darabokat, és nem mellékel adatlapot, akkor az otthonka zsebébe tett vagy tűzött cédulán a felajánló neve mellett jelezze ezt. Az adatok megadásával Ön hozzájárul, hogy nevét és települését a kiállításon megmutassuk.
információs vonal: 30 3 722 622


Szatymaz Község Képviselő-testületének a díszpolgári cím adományozásáról és a „Szatymaz Községért” kitüntetés alapításáról és adományozásáról szóló 16/2000. (IX.14.) Kt. sz. rendelete alapján a 2022. évben is adományozhat díszpolgári címet és „Szatymaz Községért” kitüntetést. A kitüntetés és a díszpolgári cím egymástól független, tehár más-más személyek jelölendők.

A „Szatymaz Községért kitüntetés” az alábbi területeken végzett kiemelkedő munkáért adományozható:

 1. oktatás és kultúra,
 2. sport és egészségfejlesztés,
 3. közszolgálat,
 4. településfejlesztés és környezetvédelem,
 5. közélet.

A kitűntetéssel együtt a jutalmazott oklevelet és emlékérmet kap.

A Díszpolgári cím odaítélésének feltétele, hogy az arra jogosult a község fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében tartósan kiemelkedő munkát végezzen a szakterületén belül.

A fent említett tevékenységekért egy évben legfeljebb három személy részesülhet a kitüntetésében, díszpolgári címet pedig egy személy kaphat.

Az adományozás feltételei:

 • bárki írásban tehet rá javaslatot,
 • a képviselők egynegyedének írásbeli ajánlása szükséges, amelyet a polgármesterhez kell írásban benyújtani. Az adományozásról a képviselő-testület dönt. Az átadóra ünnepélyes keretek között a Falunapon kerül sor.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a fentebb ismertetett rendeleti szabályozás alapján, 2022. június 16. (csütörtök) 12:00 óráig nyújtsák be javaslataikat a Díszpolgári Címre, valamint „Szatymaz Községért” kitüntetésre a Polgármesteri Hivatalba.

 • Az eddig kitüntetettek listája és életrajza a Szatymaz jelesei menüpont alatt található

 

 

 


 Pályázati felhívás

Szatymaz Község Képviselő-testülete pályázatot hirdet az alábbi, tulajdonában levő önkormányzati költségelvű bérlakásra:
Ady E. u. 34 / B.


A Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Szegedi Földhivatal 2022. évi ellenőrzési terve az alábbi linkről elérhető >

Határszemle hirdetmény


2022. május 20-án rendezik meg az agrárkamarai választást. A NAK minden választásra jogosult tag számára kijelölte a tagnyilvántartásban szereplő lakóhelyéhez vagy telephelyéhez legközelebbi szavazóközpontot. A választási jogosultságról, illetve a szavazás helyéről a tagok a Kamara portálján (https://www.nak.hu/valasztas-2022) tájékozódhatnak,
A választási jogosultságról és a szavazás helyéről a tagok a NAK portálján tájékozódhatnak, illetve postai úton választási értesítőt kapnak. A tagoknak lehetőségük van arra, hogy a számukra – a lakóhelyük vagy telephelyük alapján – kijelölt szavazóközpontot az adott megyén belül módosítsák, és egy másik szavazóhelyen voksoljanak.
A szavazáson a NAK pártoló és tiszteletbeli tagjain kívül valamennyi kamarai tag voksolhat az Országos Kamarai Választási Bizottság által nyilvántartásba vett megyei küldöttjelölti listákra, így a jogosultak száma mintegy 400 ezerre tehető.

 • A részletes információk a Nemzeti Agrárgazdsági Kamara oldalán elérhetők.

A szavazás szatymazi helyszíne:
Szatymaz Szatymaz Dózsa utca 42. Művelődési Ház
2022. május 20-án 06.00 és 19.00 óra közötti időszakban

 


Mutassuk meg régi otthonkáinkat!

A Kádár-korszakban minden asszonynak és lánynak volt otthonkája, de még ma is sokan használják a vidéki élet szimbólumát, a „szaladgálati asszony-ruhát”.

A Dankó Pista Művelődési Ház (Szatymaz) egy országos kiállítást tervez, ahol a Szeged környéki, homokháti településekről gyűjtött nejlonotthonkákat mutatjuk be. Ha megvan még a nagymama, vagy édesanya otthonája, esetleg a saját nem használt otthonkáját szeretné megmutatni, adja kölcsön a kiállításra!

A kiállításra szánt otthonkákat a következő helyen lehet leadni:

Dankó Pista Faluház
6763 Szatymaz, Dózsa Gy. u. 42.

infovonal: 30 3 722 622


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szatymazon rendszeres mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2022” elnevezéssel.

Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, továbbá a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek  számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából a 2020. évi Agrárcenzust  követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

Valamennyi adatszolgáltatónk számára biztosítottuk az online önkitöltési lehetőséget 2022. május 13. és május 25. között, amely időszak alatt az adatszolgáltatók a számukra legalkalmasabb időben teljesíthetik  adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Erről e-mailben vagy postai úton küldtünk névre szóló tájékoztatást. Az önkitöltéssel nem élőket  összeírók keresik fel személyesen  2022. május 26. és június 15. között.

Az összeírási munkát a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) által megbízó levéllel/igazolvánnyal ellátott összeírók végzik. A megbízó levél/igazolvány  személyi igazolvánnyal együtt érvényes, amit az adatfelvétel megkezdése előtt az összeíró köteles felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableten történik. Az összeírók kizárólag konkrét, címlista szerinti címeket keresnek fel.

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, adatszolgáltatóink és az összeírók  egészségének védelmét egyaránt szem előtt tartva, az összeírókat felkészítettük az ilyenkor követendő magatartásra, és lehetővé tettük a telefonos kikérdezést is.

A felvétel során nyert információkat kizárólag statisztikai célra használjuk fel, azokat más szervek, személyek részére nem adjuk ki, az eredményeket összesítve közöljük a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

 • A felvétel részleteiről a www.ksh.hu oldal nyújt további tájékoztatást.


Jön az idei év első szúnyoggyérítése Szatymazra.
A földi kémiai védekezést 2022. május 20-án a napnyugta utáni időszakban végzik. Tartaléknapok: 2022. május 21-22.
A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a
szakértők által meghatározott területeken.
A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.


A korai fajtákat mind az őszi-, mind a kajszibaracknál megcsípte a fagy, de érdemi terméskieséssel idén nem számolnak a gazdák. Sőt, nagyon bizakodóak – írja a delmagyar.hu portál.

Idén megúsztuk a fagyokat, inkább csak rügykár látszik, csaknem teljes termésre számítunk őszibarackból

– mondta a delmagyar.hu-nak Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-ter­mesz­­tők Szövetségének elnöke hozzátette, növényvédelmi szempontból is jó lehet az év, kevésbé támadnak a kártevők, betegségek.

A fagyosszentek ugyan még előttünk vannak, de szerinte nagy baj már nem lehet, június 10-e körül beérhet az első, legkorábbi őszibarack a környéken.

Sok gyümölcsös gazdát fel­hívtam, úgy tűnik, legalább 80 százalékos termés várható, ami az elmúlt évek tükrében több mint jó – mondta megkeresésünkre Kerekes Pál. Az uniós földrajzi eredetvédett homokháti őszibarack-pálinkájáról híres zákányszéki főző abban bízik, mindkét gyümölcsből bő­­ven lesz cefre.

Azért idén is volt ok az aggodalomra, a húsvét előtti héten, április 12-e körül némileg váratlanul mínusz 4 és 7 Celsius-fok közé hűlt éjszaka a levegő. Rá­­adásul a meteorológia azt prognosztizálta, hogy az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült: készenlétben álltak az öntözőrendszerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. Szerencsére a hétvégén az éjszakai hőmérséklet csak kis körzetekben süllyedt mínusz 4 fok környékére.

Olyan azért nincs, hogy ná­lunk az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, megszenvedték az április 12-e körüli fagyokat a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető váratlannak, inkább az a kivétel, ha egyes években sértetlenek maradnak. Ezeket nem a hazai körülményekre nemesítették.

 


Kardos László a Délmagyarország napilap újságírójának elmeséli, hogyan lett egy szabálysértés következményeként kiszabott közmukából 4 napos művészeti projekt. A kis színes cikk  a 2022. május 10-i Délmagyar hátoldalán jelent meg.


 

 • A tízpróba további képei a Fotóalbumban.
  fotóK: Kémeri Attila

Taroltak a Szatymazi Sportegyesület judósai az április végén, Győrben megrendezett Junior Magyar Bajnokságon, ahol Ménesi Beatrix Magyar Bajnok lett, Zádori Bálint 3. helyezett, Tompa Márton pedig ötödikként végzett a saját súlycsoportjában.

De nemcsak rájuk lehetünk büszkék, az egyesület tagjai már komoly eredményeket értek el a tatamin küzdve. Elszántak, elhivatottak és nem ismernek lehetetlent. A versenyekről, eredményekről és a judo szellemiségéről az egyesület versenyzőivel és edzőjével, Szabó Csabával beszélgettünk.

 


Vásárhejj, Tanyasiak, Hun vitézek, H(Sz)ivatal, Székelyek, Dijóósgyőr – nem, nem felejtettünk el helyesen írni, és a korrektorunk se ment szabadságra, hanem ezek mindegyike azoknak a csapatoknak a neve, amelyek tagjai próbára tették erejüket és fittségüket szombaton a zsombói-szatymazi-balástyai határ közelében, Barátpuszta mellékén – írja a delmagyar.hu portál.
Tanyasi tízpróbát tartottak Görgényi Gábor kis birtokán, mely lelkes szurkolók kiabálásától volt hangos.

Nagyon jól isztoook! Jó a részidő!– így indult a biztatás az első versenyszám előtt, mely a szekértolás volt, és amely előtt a férfiaknak egy üveg sört, míg a nőknek egy üveg szénsavas vizet kellett meginni. Mint később kiderült, ez nehezítés volt, ugyanis Szabó Sándor szervező szerint minél kevesebb folyadékot fogyaszt egy versenyző a feladatok előtt, azokat annál könnyebben tudja teljesíteni. Szép nagy kört kellett menni a szekérrel, melyet egy ember irányított elöl, hátulról pedig öten-hatan tolták úgy, hogy rajta ült Adamik László versenybíró, a hátsó részen pedig az ellenfelek közül öten.

Nyitókép: delmagyar.hu / Karnok Csaba


Szatymaz Község Képviselő-testülete 2022. május 12. napján (csütörtök) 15:00 órától képviselő-testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár; Szatymaz, Dózsa György u. 42.

Napirendi pontok:

1. Tájékoztató a 2022. évi falunapi előkészületekről
Előadó: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója

2. Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletének módosítása
Előadó: Polgármesteri Hivatal gazdasági ügyintézője

3. Beszámoló a települési médiareferens 2021. évi munkájáról
Előadó: Kémeri Attila

4. Tájékoztató a Szatymazi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelőjének I. félévi munkájáról
Előadó: jegyző

5. Tájékoztató a település közbiztonságának helyzetéről
Előadó: Polgárőr Egyesület vezetője, Sándorfalvi Rendőrőrs vezetője

6. Az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának értékelése
Előadó: jegyző

7. A 2022. évi kitüntető címek adományozására javaslattétel
Előadó: polgármester

8. Előterjesztések
Előadó: jegyző

Az anyagok nyilvánosan elérhetők ide kattintva, vagy az Előterjesztések menüpontban.

Szatymaz, 2022. május 6,

Barna Károly
polgármester


Az Agroinform mezőgazdasági portál áprilisi felmérésében részt vevő gazdálkodók 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy használt már drónt. A légi permetezés ugyanakkor jóval összetettebb, mint a felvételkészítés. Irányítójának rendelkeznie kell az eszköz vezetéséhez szükséges képzettséggel, a drónt kötelezően regisztrálni kell, és kizárólag olyan növényvédő szer alkalmazható, amelyet engedélyeztek pilóta nélküli légi járművekhez is. Ez mellett a kijuttatási tervet és a permetezést is be kell jelenteni a kormányhivatalnak.

A növényvédelmi drónpilóta szakképzés már megkezdődött, a „végzettek” 2022 második felében kezdhetik meg a munkát. A felmérésben részt vevő gazdálkodók 39 százaléka jelezte vissza, hogy tervezi részvételét egy ilyen képzésen, tovább 37 százalékuk ezt a részletes feltételek – például megfelelő képzési ár – ismeretében dönti majd el. Szóba kerülhet majd külső vállalkozó igénybevétele is.

A permetező drónok már elérhető közelségbe kerültek. Ezt bizonyítja az is, hogy az idei március eleji szatymazi Barackvirágnapon nemcsak metszési bemutatót tartottak a gazdáknak, hanem a munkájukat megkönnyítő légi járművet is testközelből nézhették meg.


Május 24-én, kedden 12:30–15:30-ig Szatymazon állomásozik a kormányablak mobil irodája.

A busz a polgármesteri hivatal előtti parkolóban várja ügyfeleit (Szatymaz, Kossuth u. 30.)


Fotók: Bakos Brigi és Kémeri Attila


A tánc világnapját a 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. A dátumot  Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjához igazították. A világnap idei üzenetét Kang Sue-jin a Koreai Nemzeti Balett művészeti igazgatója fogalmazta meg:

A pillanat művészete, amelyet megalkotása után nehéz visszaállítani eredeti formájába, mert teljes testünkből és lelkünkből fakad. A tánc múlandó pillanatokból épül fel, amelyek örök mozgásra késztetik a táncosokat.

A tánc világnapja alkalmából nézzük meg újra Szatymaz közösségeinek közös örömprodukcióját, amit tavaly táncoltak össze! A táncosok hiszik, hogy szárnycsapásaik reményt és bátorságot adnak – nem csak azoknak, akik művelik a táncot. Csakúgy, mint azt Kang Sue-jin a tánc világnapi üzenetében mondta, a mi szívünk is hevesebben dobog!

 


Vasárnap Győrben, az Olimpiai Sportparkban rendezték meg az idei junior országos bajnokságot, amelyen ötvenhat egyesület kétszázhuszonöt judósa indult harcba a bajnoki érmekért – adta hírül a judoinfo.hu sportportál. A szatymazi Ménesi Beatrix a +78 kilogrammos súlycsoportban magyar bajnok lett. Sipos Dorina, a Szegedi Judo SE sportolója pedig a 70 kilogrammos súlycsoportban remekelt, elhozta az aranyérmet. A versenyen tizenhat súlycsoportban hirdettek országos bajnokot, összesen hatvanhárom érem talált gazdára. Az aranyérmeken tizenegy klub osztozott, huszonhét egyesület tudott legalább egy érmet szerezni. Az éremtáblázat első helyén a Ceglédi VSE végzett három arany- és három bronzéremmel, kilencedik a Szatymazi SE lett, valamint a tizedik helyen pedig a Szegedi Judo SE.

Személyes eredmények:

 • 70 KG: Sipos Dorina (Szegedi Judo SE) első helyezett lett,
 • +78 KG: Ménesi Beatrix (Szatymaz) szintén az első helyen végzett.
 • 50 KG: Kónya Ádám (Szatymaz) a hetedik,
 • 81 KG: Zádori Bálint (Szatymaz) a harmadik,
 • 100 KG: Tompa Márton Bence (Szatymaz) az ötödik,
 • +100 KG: Lénárt Benedek (Szatymaz) a hetedik,
 • 78 KG: Kőhegyi Fanni (Szatymaz) pedig a negyedik lett a megmérettetésen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint április 21-ével véget ért a radiációs fagyok húsvét környéki időszaka, a továbbiakban az ültetvényeket komolyan veszélyeztető lehűléstől nem kell tartani. A FruitVeB ezért a legjelentősebb hazai termőtájon, Szatymaz környékén termelő gazdákat kérdezte meg a fák állapotáról és a várható termésről.

Idén is bőven volt ok az aggodalomra, mert a Húsvét előtti héten, április 12 körül némileg váratlanul mínusz 4 és 7°C közé hűlt éjszaka a levegő. Ráadásul az OMSZ előrejelzése azt ígérte, hogy hátra van még a feketeleves, és az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült, hogy minden eszközt bevessen: készenlétben álltak az öntözőrendszerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. Egy láthatatlan felső erő azonban idén nagyon vigyázott a magyar barackra, mert a hétvégén az éjszakai hőmérséklet csak igen kis körzetekben süllyedt mínusz 4°C környékére. Általában -2-3°C-on megállt a lehűlés, de voltak olyan körzetek, ahol -1°C-os minimumot kellett csak elviselnie a gyümölcsfáknak.

Olyan azért nincs, hogy Magyarországon az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, és sajnos idén tavasszal is voltak kisebb kiterjedésű területek, ahol pár fokkal hidegebb volt, mint akár csak néhány kilométerrel arrébb. Megszenvedték az április 12 körüli fagyokat a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető kuriózumnak, inkább az a kivétel, ha egyes években sértetlenek maradnak. Az összképet tekintve idén kedvezett az őszibaracknak az is, hogy a korai kitavaszodást egy hosszabb hűvös időszak követte, ami 10-12 nappal hátravetette a fenológiát. A hónapok óta uralkodó légköri aszály nem segített a gazdáknak, de a döntő faktor az előző két évhez képest az volt, hogy április közepe táján nem volt túlságosan hideg ahhoz, hogy jelentős kárt szenvedjenek az ültetvények. Ezért pillanatnyilag azt lehet mondani (bár biztosat majd csak júniusban állíthatunk, addig még sok minden történhet), hogy az előző évekhez képest nincsenek számottevő fagykárok, komolyabb terméskiesésre nem kell számítani.

Örvendetes módon a helyzet úgy néz ki, hogy az idén a hazai piacon magyar barack lesz elegendő mennyiségben. Csak a nagyon korai szegmensben lesz terméskiesés a spanyol és olasz fajták fagyérzékenysége miatt, de itt az lenne a nagy szó, ha ezek a fajták nem fagynának el (egyértelmű, hogy nem a hazai termesztési körülményekre lettek kinemesítve, óriási a termesztési kockázatuk, ami nem csak az előző két, pusztítóan fagyos évben mutatkozott meg, hanem, az idén is).

Korai nemzetközi kitekintés, egyelőre termésbecslés nélkül

Az utóbbi hetekben már többször írtunk arról, hogy Olaszországban és Franciaországban is komoly lehűlések károsították az ültetvényeket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a franciáknál a tavalyinál kevésbé súlyos a kár, de itt is vannak olyan körzetek, ahol borotvált a fagy, a legsúlyosabb a helyzet a dél-franciaországi Baronnies régióban, ahol a szokásos termés harmada várható. Spanyolország második legjelentősebb őszibarack-termesztő körzetében, Murcia régióban pedig özönvízszerű esőzések és jégverés pusztított. (Lásd a kapcsolódó cikkeket az írás végén.) A legjelentősebb termesztőkörzet, Katalónia egyelőre érintetlen. Számunkra ez azért fontos, mert importunkban a spanyol áru behozatala dominánssá vált, amint az az alábbi ábrákon látható:

Az idei tavaszra tanulságul talán az szolgálhat, hogy az öntözésbe és a fagyvédelmi eszközökbe történő beruházások egyre inkább elkerülhetetlenek: termelői tapasztalatok szerint a szélgépek kiválóan működtek, még gyenge inverzió esetén is emeltek pár fokot a koronaszint hőmérsékletén. És bár az idei tavaszi fagyokat jó állapotban vészeli át a barackágazat, nem szabad elfelejteni, hogy nincs ilyen szerencsénk minden évben, illetve most is többször a letális hőmérséklet közelébe süllyedt a hőmérő higanyszála.

 

 


Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei szervezete hétfőn a közösségi oldalán.

Mostanra már megszokottnak tekinthető, hogy országos szinten minden évben távcső elé kerül 1-1 egyede ennek a madárfajnak. Megjelenését tekintve, avatatlan szemnek nem sokban különbözik, a nálunk gyakori, sárga billegetőtől – írják az egyesület Facebook-bejegyzésében.

fotó: Barkóczi Csaba

De ha jobban megnézzük, mind a hát, mind az alsó farkfedők színe különbözik. Viszont nagyon gyakori, hogy a citrombillegető vonulása során a vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredik. Nálunk tavaszi vonulásakor fordul elő, amikor északra (leginkább Ázsia, de mostanra Északkelet-Európába is átnyúló), fészkelő területére siet.
A madarat vasárnap Barkóczi Csaba (Cure) találta, Katona Adrien társaságában, egy Szatymaz környéki bányatavon, a megszokott sárga billegetők társaságában. Az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgetve táplálékát. A madarat még aznap többen “visszatalálták” a helyi madarászok közül.

Címoldali fotó: Barkóczi Csaba


Csaknem 1400 méteren, összesen 30 millió forintból újultak meg az elmúlt hetekben Szatymaz járdái – az utolsó simításokkal várhatóan a jövő héten végeznek – írjaa delmagyar.hu portál.

A teljes költség közel kétharmadát, 19,1 millió forintot állami keretből – az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztési támogatási alapból – fedezi a szatymazi önkormányzat. A fennmaradó több mint 10 millió forintot saját forrásból fizeti a település.
Megtudtuk, hogy a most meg­­újuló járdaszakaszokat harminc-negyven évvel ezelőtt építették. Bár eddig is szilárd burkolattal rendelkeztek, ve­­gyes jellegük miatt azonban erősen sérültek, hullámosak és kopottak voltak. A botlásveszélyes járdákat több helyen felverte a gaz, eddig a téli síkosságmentesítés is nehézkes volt. A járdafelújítással jelentősen javul a településkép, megszűnik a korábbi balesetveszély.
Minden évben keresünk forrásokat a járda-, illetve út­felújításra. Legutóbb a Dózsa György utca folytatására, az egészségház és a Rákóczi utca közötti szakaszra pályáztunk, és minden esélyünk megvan a kedvező döntésre. Jó néhány további, a mostani korszerűsítésből kimaradt járdaszakasz megérett a cserére a településen. Nem állunk meg a felújításokkal, további pályázatokon dolgozunk, hogy ezek a gyalogosútvonalak is rendben legyenek – mondta Barna Károly pol­­gármester.

A cikk az eredeti környezetében


Péntek délután hat óra után pár perccel felhőszakadás zuhant Szatymazra. A faluház mögött, az “udvarban” épp csak megfőtt a mezőségi lencseleves, amit az erdélyi gasztroestre készítettünk, amikor nyakunkba szakadt az ég. Szerencsére a Báló kocsma üstjének van egy jól záró fedele is, amit gondosan rajta tartottunk, amíg átöltöztünk a vacsorához. A vízesés-szerű felhőszakadással dacolva, “fellépő ruhánkat” nem kímélve rohantunk Szabó Sanyival üstöt és üstházat az eresz alá rántani. Sikerült: a lencseleves nem hígult fel, mi viszont 15 másodperc alatt szó szerint gatyáig átáztunk. – Köll ez a kis nedvesség, jól hűt majd tánc közben – modta Sanyi, miközben egymás gúnyáját facsargattuk, rázogattuk. A gasztroest vacsorája megmenekült, mi viszont nedves üleppel ültünk be Kongó és Barátai mezősági muzsikájára. De nem sokáig ültünk, este nyolc körül már a parketten ráztuk a nedves gatyaszárat.
A kitartó közönség nem engedte befejezni a koncertet, Kongóék táncházat rögtönöztek a szatymazi és Szatymaz környéki népzene rajongóknak.
Köszönjük, szép este volt!

Fotók: Kémeri Attila


A világon átívelő, kortalan, táncos, zenés est alcímmel hirdettek programot április 19-én a faluházba.
Az élőzenével fűszerezett műsorban fellépett Tabatabai Nejad Flóra és a Blues 4 You Band.
A táncparketten Dajcs Trisztán Sámuel & Fekete Krisztina (felnőtt A osztály), Sütő Gergely & Radics Mónika (Senior III. E osztály)
valamint a Pálinkó Lujza Tánciskola hobbi tánccsoportja jeleskedett. Az est háziasszonya Pálinkó Lujza volt.

A színes programsort Bakos Brigi fémyképezte végig. A mozgalmas fényképeket a Fotóalbumban nézhetjük meg.

Fotók: Bakos Brigi


A helyszín a résztvevők által jól már jól ismert, a zsombó-szatymaz-balástyai határ közelében, Barátpuszta mellékén, az ötletgazda és a rendezvénysorozat egykori eliindítója, Görgényi Gábor kis birtoka. A pikáns és hangulatos parasztolimpiára nem csak a versenyzők készülnek, hanem lelkes szurkolók és a piknikezni szeretők is készítik kereplőiket és elemózsiás kosaraikat. Lesznek, akik bográccsal, baráti társasággal megerősítve jönnek, egész nap sütnek-főznek a maguk és ismerőseik örömére. De azoknak sem fog kopogni a szeme, akik a kényelmesebb megoldást választják és a kitelepült büfénél és a Báló vendéglő puszta-food  sátránál ebédelnének.

Kalandra fel! Május 7-én üljünk biciklire,  pakoljunk pokrócot, elemózsiás kosarat az autóba, öltsünk játszóruhát és irány a szatymazi parasztolimpia, ahol mindannyian csak nyerhetünk: napfény, friss levegő, barátság és öröm vár mindenkire!

A versenyről

Érkezés a helyszínre -> 08.00
Első versenyszám -> 09.00
1. Szekértolás – sör / bubis víz (csak lányoknak és gyerekeknek)
2. Akadálypálya – váltófutás
3. Patkódobás
4. Lányrablás
5. Tuskódobás
6. Talicskatolás
7. Rúdtartás
8. Tanyasi lányok kvíz + 200-as szög beverése
9. Ősi magyar játék
10. Kötélhúzás
Csapatonként egy lány kötelező!
Nevezési díj 3000 Forint/fő, amely tartalmaz egy csapatonként más színű pólót, 1 üveg sört (szekértolás előtt), és egy ebédet.
Ebéd > bográcsban, krumplis tarhonya, babgulyás, óriáspalacsinta
Szakács, büfé: Báló kocsma + vendégszakácsok
1 adag étel 1500 Ft
Jó idő esetén szekerezés a tanyavilágban, gyerekeknek szalmabála-pályán foci!
A verseny végén tombolahúzás.
Hat, egyenként 6 (öt+egy tartalék) fős csapat részvételével.
Nevezett ssapatok: Vásárhejj, Tanyasiak, Hun vitézek, H(Sz)ivatal, Székelyek, Dijóósgyőr
Vitás esetekben a csapatvezetők és a bíró szavazatai döntenek.
Csapaton belüli személycsere indokolt esetekben lehetséges (sérülés, késés, távozás).
infovonal -> tel.: +36209806145

Tanyasi erő, és ahogy az egyszerű ember csinálja

 

(…) Aztán patkódobálás célba-kosárba, vízhordó-futam a szomszéd tanya gémeskútjából, ahol a kútnál szigorú versenybírák ellenőrzik, hogy a váltófutás-hordás esedékes tagja lehajtja-e az odakészített, kútvízben hűtött pohár bort.

Mert mint azt a tanyai legendáriumokból már tudjuk, aki legény akar lenni, annak a homoki bort is kell bírni. Aztán van karikás ostorral való csattogtatás, talicskában asszonytolás.

Ám nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a Rózsa Sándor által is meglakott és kitaposott vidék fiai csak a nyers erővel meg a borivással virítanak. A délután egyik izgalmas versenyszáma a verbális készségeket méri fel. A „kan, vagy szuka?” jellegű, lecsupaszított szaporításügyi kérdések megoldásai mögött olyan archaikusnak tűnő kifejezések rejteznek, mint például az emse, tinó, gádzsér, üsző, süldő… Ez utóbbit itt Szeged alatt sűdőnek mondják persze, de ha itt felsorolnám nektek a két- és négylábúak kortól és nemtől és heréltségtől függő elnevezéseit, hát sokáig olvashatnátok.

Mondanom sem kell, maga a viadal izgi, lehet drukkolni, vicces rigmusokkal sokkolni az ellenfél csapatát, nevetni a buktákon, de ha lehet, egy fokkal szekszibb – engedtessék már meg itt ez a trendi, urbánus jelző, de csak ellenpontozásként – annak környéke, a pálya széle.

Dorogi Zoltán, barátpusztai szomszéd mondja, aki családja körében főz és boldog:

– Örülök, örülök, harmadik éve van ez a rendezvény, most először történik, hogy többen főzünk: én is azt mondtam, legyen valami. Hát én nyúllal tudok ebből részesülni…

A teljes riport egy korai tízpróbáról a Librarius kulturálius portálon olvasható.A fagyos áprilisi hajnalok elvitték a kajszitermés egy részét. Hogy mekkora a kár, azt egyelőre nem tudni – írja az erdmost.hu portál.

2021-ben a kajszitermés négyötödét vitte el a tavaszi fagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján megjelent cikk szerint. Április elején-közepén az idén is többször fagyos hajnalokra ébredtünk.

„Most még nem tudni, mekkora lesz, de az már biztos, hogy van fagykár” – mondta érdeklődésünkre Kávrán Tibor őstermelő. „Április 3-án hó esett, 4-én hajnalban pedig –5,8 fok volt a gyümölcsösben. Április második hetében is volt –1,7 fok hajnalban. A kár mértékét még nem lehet megmondani” – jegyezte meg. „Az elmúlt három évben pusztítottak ezek a tavaszi fagyok, az előző húsz évben semmi probléma nem volt Érden. Védekezni a fagy ellen vegyszerrel vagy fagyvédelmi gépekkel tudunk. Ez utóbbiak csak akkor érnek valamit, ha nem széllel jön a fagy. Márpedig mostanában széllel jön. Amin ellehet gondolkozni, az a később virágzó fajták ültetése – így a gyümölcsöst nem teljes virágzásban kapja el a hideg” – hangsúlyozta az őstermelő.

Hogy melyik gyümölcsnek ártott leginkább az áprilisi fagy, arra sem könnyű válaszolni. Kávrán Tibor szerint a kajszit egyértelműen érinti, az őszibarackban is valószínűleg lett kár, a cseresznyében is lehet, a meggyben valószínűleg nem lesz kár, de

„már csak feltételes módban mondok bármit is. Lent, Szatymaz környékén, ahol rengeteg őszibarack terem, pár napja –4,5 fok volt”

– hangsúlyozta a szakember.

Kávrán Tibor azt mondja,hogy az idei termés milyen lesz, az majd egy hónap múlva derül ki: „Most még becsúszik egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket. Ilyenkor már a –2-3 fok is számít, főleg, ha tartósan fagy éjszaka. Reméljük, most már több jelentős hideg nem lesz, és meghagy a természet valamit.”

 


Az általános iskolai beiratkozás időpontja : 2022. április 21. csütörtök és április 22. péntek.
Mindkét napon 8:00 – 18:00 óráig van lehetőségük a gyermekek törvényes képviselőinek a szükséges nyomtatványok kitöltésére illetve a kitöltött és mindkét törvényes képviselő által aláírt nyomtatványok leadására.
Letölthető dokumentumok >
Bármilyen felmerülő kérdés esetén kereshetnek bennünket e-mailben vagy telefonon.
Iskolánk e-mail címe: iiskola@szatymaz.hu
Iskolánk telefonszáma: 62/283-149

Kíváncsi vagy, hogyan működik a régió egyik legnagyobb üzeme? Vagy érdekel, hogyan készülnek a hatalmas üvegpanelek és ablakok, amiket nap mint nap láthatsz akár Szeged épületein is?

Akkor gyere el 2022. április 23-án Szeged határában található gyárunkba,ahol nem csupán az üvegfeldolgozás folyamataival és az Év Gyára kategóriagyőztes, családbarát vállalat működésével, történetével ismerkedsz meg, de saját bőrödön is megtapasztalhatod az igazi CE Glass életérzést!
Gyárunk mozgatórugói a minőség, kiválóság, innováció és a fejlődés, ezeket szívesen bemutatjuk Neked is!
A gyárlátogatáson a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A REGISZTRÁCIÓÉRT KATTINTS IDE!

Gyárlátogatások indulnak: 09:30, 10:30, 11:30, 12:30

Egy-egy időponton legfeljebb 30 fő tud részt venni.
Jelentkezési határidő: április 21.


 

A cikk a nyomtatott Délmagyarország április 19-i számának hátoldalán található.


Jeles nap, jelentős rendezvény nem múlik el Szatynazon a gondozási központ lelkes csapatának palacsintái nélkül. Így volt ez ezen az április közepi szombaton is. A palacsintakészítők a faluház mögött, “A Nyár alatt”vertek sátrat, hogy aztán hatféle ízben osztogassák csodálatos óriás palacsintáikat. A palacsintasütők táborát csorgó nyálú kibicek, kedélyes hozzátartozók és csillogó szemű gyereksereg kerülgette egész délután.
Közben a nagyterem színpadán a Citerás Csemeték zengették hangszereiket, majd néhány zeneszám után a közismert tavaszváró zenés mondókával, a Bújj, bújj zöld ággal mozgatták meg a közönséget.

Az örökmozgók lába később sem pihent meg, a tojásfestés közben elmacskásodott végtagokat moldvai muzsikás tánctanítás közben mozgathattuk meg.
Természetesen az élő nyuszisímogatás sem maradt el, Géza bácsi tanyájáról érkezett a faluházba két végtelenül szelíd, símogatástűrő tapsifüles. A húsvétoló eseménysorát egy hangulatos koncert zárta: Kiss Péter harmonika-futamai és Kovács Viktória hegedű-dallamai mindannyiunkat körbeöleltek, körbesímogattak.


 

A költészetnapi rendezvényre a Kávészünet zenekar énekelt versekkel érkezett a szatymazi faluházba. A koncert után a Szatymazi Színkör tagjai irodalmi tüzeskedésre invitálták a közönséget. A faluház mögötti szabad levegős helyszínen – „A Nyár alatt”– kedvenc verseiket mondták el a színkörösök.


A Szatymazi SE cselgáncsozója, Tompa Márton a junior Európa-kupán szerepelt az olaszországi Lignanóban, ahol a 100 kilogrammos súlycsoportban az ötödik helyet szerezte meg.

 

A klub fiataljai a domaszéki regionális viadalon indultak.
Eredményeik:

diák A, B, serdülő regionális verseny, Domaszék

első: Nagy Csongor (41 kg),

másodikok: Jánoska Kristóf (41 kg), Jáger Tamás (41 kg),

harmadikok: Lestyán Zalán (41 kg), Kopasz Aligo Renáta (48 kg), Boda Zita (+63 kg).

A nyitóképen: A szatymazi fiatalok érmeket nyertek a domaszéki dzsúdóversenyen.

forrás: delmagyar.hu

 


A március elején rendezett 28. Barackvirágnap és metszési bemutatóról Szalai Máté készített képes összefoglalót.


Szatymaz Község Képviselő-testülete 2022. április 14. napján (csütörtök) 15:00 órától képviselő-testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár; Szatymaz, Dózsa György u. 42.

Napirendi pontok:

1. Az Önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosítása
Előadó: a Polgármesteri Hivatal gazdasági ügyintézője

2. Az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet elfogadása
Előadó: a Polgármesteri Hivatal gazdasági ügyintézője

3. Beszámoló a Polgármesteri Hivatal munkájáról
Előadó: jegyző

4. Tájékoztató a települést érintő közlekedési közszolgáltatók 2021. évi munkájáról
Előadó: MÁV Zrt. képviselője
Volánbusz Zrt. képviselője

5. Előterjesztések
Előadó: jegyző

Az anyagok nyilvánosan elérhetők ide kattintva, vagy az Előterjesztések menüpontban.

Szatymaz, 2022. április 08.

Barna Károly
polgármesterSkip to content