Téltemetés tavaszi szélben

Farsangi jelmezes bulival és kiszebábégetéssel búcsúztatták a telet szombaton Szatymazon. A nőegylet 6 kiló lisztből sütött fánkot, Bözsi pedig feláldozta magát, hogy a falu lakói idén is megszabadulhassanak minden rossztól – írja a delmagyar.hu

Immár harmadik alkalommal rendeztek Szatymazon vidám téltemetést. A szombati program célja idén sem volt más, mint a korábbi években: farsangi hangulatban, népszokásokat felidézve előcsalogatni a tavaszt. Ez a kellemes időben nem is volt olyan nehéz feladat, bár az erős szél azért mindenkit arra késztetett, hogy még ne váljon meg a nagykabáttól – csak maximum lélekben.

A program az önkormányzat épülete előtt kezdődött, a falu legikonikusabb köztéri alkotása előtt. Herbie, azaz egy fehér bogárhátú autó már évek óta díszíti az út menti füves területet, megjelenése azonban szezonról szezonra változik. A művelődési ház munkatársai most éppen busónak öltöztették, ami – mint megtudtuk – emberpróbáló feladat volt, hiszen a frissen lenyírt birkabunda, mellyel beborították, meglehetősen intenzív faggyúszagot árasztott. A lényeg azonban, hogy Szatymaz kabalája is kapott jelmezt, így nem lógott ki a sorból, hiszen szombaton a rendezvény szinte minden résztvevője ugyancsak maskarában érkezett.

Érdekes módon a felnőttek idén jobban kitettek magukért jelmezfronton: láttunk babakocsit toló boszorkányt, krokodilt, hula táncosokat és kalózt is, a gyerekek között pedig szuperhősöket és királylányokat. Kedvencünk a piros esernyővel közlekedő férfi volt, akitől amikor megkérdezték, mégis minek öltözött, tettetett felháborodással mutatott végig sárga pulóverén és zöld nadrágján.

 Hát, természetesen jelzőlámpának – mosolygott.

Hasonlóan egyszerű megoldást választott Barna Károly polgármester.

 Indulás előtt pár perccel még azon gondolkoztam, minek öltözzek. Aztán ezt választottam – mutatta vadászöltözetét.

A résztvevők a Csergő banda muzsikusainak zenei aláfestése közben gyülekeztek, majd egy csoportkép elkészülte után a vidám, hangos menet átsétált a művelődési házhoz, ahol már ott várakozott Bözsi, a kiszebáb. Az ő ruhájára tűzhette fel mindenki azokat a rossz dolgokat, amiktől szeretett volna megszabadulni. Az ötéves Janka például a rossz álmokat íratta fel szüleivel a papírra. Ágoston, aki tigrisnek öltözött,  szintén ettől akart megszabadulni.

Írjuk fel a bepisilést is? – hallottuk kicsit arrébb egy kisgyermekes apukától. Ennél azonban jóval színesebb fantáziával áldottak meg néhány kicsit.

 A vulkánt írtuk fel – mesélte a 3 és fél éves Gerda és Villő. Arra a kérdésre, mégis miért félnek Szatymazon a vulkántól és az abból kijövő lávától, egyből rávágták: mesében látták, hogy az milyen rossz dolog.

Bözsire kerültek még olyan szavak, mint türelmetlenség, rosszindulat, betegségek, sőt a tavaszi fagy is. Volt még pár perce ezt követően, hiszen egy rövid táncház során meg is táncoltatták. A kevésbé muzikális résztvevők eközben a nőegylet által sütött fánkokból csemegézhettek. A program végén pedig felgyújtották a kiszebábot, vele együtt remélhetőleg az összes rossz dolog is hamuvá lett erre az évre.

 

Megszakítás
%d bloggers like this: