Polgármesteri tájékoztató az energiaárak emelkedéséről

Barna Károly polgármester az alábbi közleményt teszi közzé az önkormányzati szolgáltatásokat érintő áremelkedésről:

Tisztelt Lakosság!

Az energia árak emelkedése az önkormányzatot és intézményeit is érinti. A gázszolgáltatóval kötött szerződésünket 2022. október 1-jével meg kell újítanunk.

A gázszolgáltató ajánlata 12-szerese az eddigi árnak. Ez azt jelenti, hogy az évente 5 millió Ft körüli gázszámla az önkormányzati intézményeknél közel 60 millió forintra emelkedik.

A 2022. szeptember 6-ai rendkívüli testületi ülésen a képviselőtestület jóváhagyta a gázszolgáltató ajánlatát, tekintettel arra is, hogy más szolgáltató ajánlatot sem adott, de az intézmények működését biztosítanunk kell.

Természetesen már most meghoztuk a szükséges intézkedéseket a gázfogyasztás minimalizálása érdekében. Ennek értelmében a Közbiztonsági Központ épületében dolgozó kollégák a fűtési szezonban a polgármesteri hivatal épületébe költöznek.

A hivatal fűtését elsősorban a korábban beszerelt klímákkal tervezzük biztosítani, így a hivatal épületén lévő napelemek fedezik a fogyasztás egy részét. A művelődési ház és az egészségház is hasonló módon tudja csökkenteni a kiadásait.

Fő célunk a szolgáltatások folyamatos biztosítása, azonban az eddigi szolgáltatásainkat felül kell vizsgálni. Fontos tudni, hogy az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai.

Az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást, azt magunknak kell finanszírozni. Ebben a nehéz helyzetben kényszerű döntéseket is meg kell hozni a kiadásaink csökkentése érdekében. Ezért került sor az iskolabusz szolgáltatás megszüntetésére.

Az üzemanyag ár emelkedése miatt ezt az önként vállalt feladatot már nem tudjuk biztosítani.

Az önkormányzat Szatymaz teljes lakosságáért több, mint 5000 emberért kell, hogy felelősséget vállaljon és ahhoz, hogy a kötelező feladatok ellátása ne kerüljön veszélybe, sajnos radikális döntéseket kell hozni. A kiadásaink jelentős mértékben megnőttek a rezsi emelkedésével, bevételeink pedig ezzel arányosan nem változtak. Mivel nem szeretnénk a lakosságra további terheket róni a meglévő kiadásainkat próbáljuk meg csökkenteni.

Nem tudjuk milyen intézkedéseket kell még meghoznunk, de igyekszünk a kötelező feladatokat továbbra is ellátni, a település üzemeltetését biztosítani, ezért kérem a lakosság megértését és együttműködését.

Szatymaz, 2022. szeptember 7.

Barna Károly
polgármester

Megszakítás
%d bloggers like this: