Szatymaz jelesei: Szatymazi Nőegylet

A település hagyománya, hogy az Őszibarack-fesztivál és Falunap pénteki megnyitójánn adják át egy-egy életműért a Szatymaz községért kitüntető címet, valamint az is kiderül, ki kerül be a szatymazi díszpolgárok sorába. A község képviselő-testülete 16/2000. (IX. 14.) Kt. sz. rendelete értelmében a lakkossági javaslatokat is figyelembe véve évente dönt ezekről a címekről.
2022. július 8-án egy díszpolgári címet adományoztak és három Szatymaz Községért kitüntetést adtak át. A legfrissebb szatymazi jeleseket egyenként mutatjuk be a héten.

Szatymazi Nőegylet Közhasznú Egyesülete

„Szatymaz Községért” kitüntető cím a közélet területén végzett munkáért

A Szatymazi Nőegylet Közhasznú Egyesületet 2011. év elején alakult meg. Azon gondolat hívta életre, hogy a nők közösség-összetartó, közösségformáló szerepe nagyobb hangsúlyt kapjon településünkön. A nőegylet tagjai kiemelt feladatnak tekintik, hogy felpezsdítsék a szatymazi közösségi életet, és minél szélesebb körét megszólítsák és aktivizálják a lakosságot, ezért Szatymaz kulturális életét és rendezvényeit színesítik. Feladatuknak érzik az elfeledett hagyományok felelevenítését, és a családok bevonását a közösségi életbe.

A Szatymazi Nőegylet megalakulásának évében megszervezte a „Majális a ligetben” rendezvényt, amellyel hagyományt teremtettek. Azóta a községben május 1-jén a templom előtti ligetben minden évben megrendezik az eseményt, főző- és sportversennyel és közösségi programokkal.

2011-től minden évben az Őszibarack-fesztivál és falunapon a szatymazi barackból főzött lekvárt, ivólevet kínálnak, és „látványlekvárfőzést” mutatnak be. Az általuk készített őszibaracklekvárból a falunap résztvevői kostolót kapnak. A Gondozási Központ dolgozói által készített palacsinták egy részébe is ez kerül a rendezvényen.

A nőegylet részt vesz az évente megrendezett szegedi Hungaricum Fesztiválon, ahol szatymazi őszibarack-kóstolóval népszerűsítik a települést.

A helyi Kultúrparki Adventen az egyesület tagjai forró teát, forralt bort és zsíros kenyeret osztanak, advent második hetén Mikulás-csomagokat készítenek a község gyerekeinek, amit a községi Mikulás oszt ki. Az elmúlt években advent harmadik vasárnapján Luca-napi pogácsát készítettek, pogácsatombolát szerveztek.

A közösségi élet felpezsdítésére 2016 júliusában megszervezték a „Nyáresti risza avagy házibuli Nőegylet módra” eseményt, az összegyűlt adományokból a 2017. évben a faluház mögötti játszótérre féltetős kiülőt és ivókutat állítottak fel.

2019-ben a Nőegylet benevezett a Szlovákiában megtartott bor- és lekvárversenyre, ahol az általuk készített eper-ribizlilekvár chilivel aranyérmet nyertek.

A pandémia megszűnése után osztrák–magyar gasztroestet szerveztek, és rendszeresen részt vállalnak a faluház programjainak lebonyolításában.

Tevékenységükhöz az önkormányzattól, a Szatymazért Alapítványtól, a helyi vállalkozóktól és cégektől és magánszemélyektől kapnak támogatást.

 

Megszakítás
%d bloggers like this: