Egy korty Csongrád – egy falat Szatymaz

A BorÉRT Borturisztikai Egyesület a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével 2024. január 25-én, csütörtökön hatodik alkalommal rendezte borturisztikai és a közvetlen értékesítés erősítésével foglalkozó tematikus napját.


A Szatymazi Gazdakör az Egy Korty Csongrád közösséggel együtt mutatkozott be az eseményen.
A gazdakör célja a szegedi tájkörzet a fűszerpaprika-termesztésének újjáélesztése, a Szatymaz község területén egykor virágzó szőlő- és borkultúra és a csongrádi borvidék népszerűsítése. Szatymazon több mint húsz éve minden novemberben bor- és paprikaversenyt rendeznek, és rendszeresen viszik a település agráriumának hírét más szakmai rendezvényekre.
Az Egy Korty Csongrádot három lelkes borász alapította azzal a céllal, hogy megmutassák a Csongrádi borvidék milyen csodálatos lehetőségeket tartogat a borkedvelők számára. Legfrissebb borászati ismeretekkel és elődeink tapasztalataival felvértezve a homoki szőlők terméséből friss, gyümölcsös fehér- és nagytestű vörösborokat készítenek. Három borász, három pince, egy cél: kiváló minőségű borainkkal kivívni a Csongrádi borvidék számára a megérdemelt elismerést Az Egy Korty Csongrád fital borászai újhullámos borászként határozzák meg magukat.

A programba bekapcsolódott az Agrárminisztérium, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A rendezvény bortúra programrészén több mint 60 kiállító borait kóstolhatta meg a közönség. A látogatók sajtokat, kézműves falatkákat, kolbászféléket, s más ínyencségeket is kóstolhattak. Az eseménynek hagyományosan helyt adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum szakmai partnerként segítette munkát.

 

Megszakítás
%d bloggers like this: