Mustra, konferencia és gazdabál a bor és paprika jegyében

A borról és a paprikáról szól november utolsó hétvégéje Szatymazon. A hagyományos bor- és paprikamustra első napján a zsűri érzékszervi értékelés után pontozza a beérkezett mintákat. A Fráter Gyula borversenyen várhatóan150 bormintát értékelnek, a Vastagh József Őrleményversenyre 70 őrleményminta beérkezése várható.
A Bor- és paprikamustra második napján A mezőgazdaság jelenlegi kihívásai és kitörési lehetőségek címmel rendeznek konferenciát.

A konferencia 2023. november 25-én (szombat) 9:30 órakor kezdődik, helyszíne a szatymazi Dankó Pista Művelődési Ház. (Dózsa György utca 42.)

A tanácskozást megnyitja és vezeti Dr. Pauk János MTA doktora, biotechnológus, búzanemesítő, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

A rendezvény védnökei:Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese, Jakab István elnök (MAGOSZ)

Program

930-1000       Regisztráció, közben értékeléssel egybekötött bor- és paprikamustra
1000-1030     Köszöntőt mond: Barna Károly polgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese és Magyar Gábor Ferenc a NAK Csongrád-Csanád Vármegyei vármegyei alelnöke.

Előadások

1030-1050 Szűts László, vármegyei igazgató, NAK Csongrád-Csanád Vármegye – Tájékoztatás     az új Közös Agrárpolitika (KAP) és a Területi Monitoring Rendszer (TMR) idei évi tapasztalatairól
1050-1110 Kundermann Gergely, borblogger – Könyvbemutató – 7 csepp borvidék
1110 Kávészünet
1130-1150 dr. Moór Józsefné, paprikanemesítő – Mielőtt a vetőmag a termelőhöz ér
1150-1220 Sipos József, c. egyetemi docens, növényorvos – Változó környezet, kihívások a növényvédelemben, megoldási lehetőségek a fűszerpaprika termesztésben.
1220-1300 Kérdések, hozzászólások, borárverés. A november 24-i szatymazi borversenyen résztvevő és a felajánlott borok árverése.

A november 24-i szatymazi fűszerpaprika- és borverseny eredményhirdetését és a díjak átadását a november 25-i a konferencia végén tartjuk meg.

Az összegyűlt bor-és paprikamintákat a Dévai Szent Ferenc Gyermekalapítványnak adományozzuk. További felajánlásokat is szívesen fogadunk a termékekből!
A szombati szakmai napot a Szatymazi Gazdabállal zárják.

infromációs vonal: +36209806145

Szervezők: Szatymazi Gazdakör Egyesület, Szatymaz Község Önkormányzata, MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Szervezete, MTA Kertészeti Albizottság, SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság

Értékelés után a 2022. évi Vastagh József Őrleményverseny zsűrije

 

 

Megszakítás
%d bloggers like this: