Pálinka- és párlatverseny versenykiírás

VERSENYKIÍRÁS

Szervező: Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár
Cím: 
6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Mobil: +36 20/539-4246, +36 20/237-2779
E-mail: muvhaz@szatymaz.h

A verseny/bírálat időpontja*:      2021. június 25-26.
Helyszín: Dankó Pista Faluház 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.
Eredményhirdetés*:  2021. július 09 – 10.*  Őszibarackfesztivál és Falunapon (részletek később)
 

A verseny célja: Első sorban a magánfőzőként vagy bérfőzők által előállított pálinkák szakmai fejlődésének támogatása. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kúlturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése. A kereskedelmi és bérfőzetésből származó párlatok összehasonlítása.

Korábbi évek hagyományait megtartva a IV. Szatymazi Nemzetközi Pálinka és Párlatversenyre Magyarország egész területéről és a környező országokból is lehet nevezni.

A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető a www.szatymaz.hu honlapról, vagy személyesen átvehető a Dankó Pista Faluházban 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42. hétköznapokon 7.00-16.00 óráig. Érdeklődni lehet a +36 20/237-2779 és a +36 20/539-4246 telefonszámon.
A versenyre fajtánként  0,5 liter párlattal felcímkézett üvegben lehet nevezni. (címkén szerepeljen: Név, pálinka megnevezése-fajta, évjárat, szeszfok)
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni: 6763 Szatymaz, Dózsa György utca 42.   
Nevezési díj: 700.- Ft/minta.
A minták beküldési határideje:  2021június 18. 16.00 óra
A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
· Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
· Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
· Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
· Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
· Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.

Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja!

Arany minősítés: 18-20 pont
Ezüst minősítés: 16-17 pont
Bronz minősítés: 14-15 pont

Kategória győztest hirdetünk minden kategóriában! 

Nevezhető kategóriák: *
1.    Alma
2.    Körte
3.    Birs
4.    Cseresznye
5.    Meggy
6.    Őszibarack
7.    Kajszibarack
8.    Szilva
9.    Bogyós termés (faeper, szeder, eper, málna, egyéb bogyós gyümölcsök)
10. Szőlő
11. Törköly – Borpárlat
12. Vadontermő (erdei, vadontermő)
13. Vegyes pálinka
14. Kuriózum-Egyéb
15.  Likőr (kereskedelmi főzdéknek és külföldi nevezőknek)

A Falunap keretében lehetőség nyílik majd a díjnyertes párlatok kóstolására egy ajándékpohár megvásárlását követően (a pohár mellé kóstolójegy is jár). Ára: 1500 Ft.  A falunapi rendezvényre és a díjátadóra a belépés díjtalan. A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!

A 2018. évi pálinkaverseny képei

Skip to content