Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Zsidó gasztroest

2022.05.27. - 19:00 - 21:00

A tányéron ezen az estén shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

plakátterv: Oltványi Klári

Az ételeket a Kultúrkubikos készíti
Közreműködik a Báló Vendéglő és a Szatymazi Nőegylet

Ételkóstoló: 1500 Ft

Előzetes regisztráció szükséges>
dankomuvhaz@gmail.com
tel.: 62 583 520

Kapcsolódó esemény > Gauditrium koncert – klezmer, világzene, népdalok (2022. máj. 27. 18 órakor)

 

A recept

3 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény (csapott)
1 db chili (kicsi)
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 nagy db vöröshagyma
2 közepes db piros kaliforniai paprika
1 db padlizsán (közepes)
1 közepes db paradicsom
60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott)
1 kávéskanál harissa paszta
1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 db tojás
1 csokor petrezselyem
10 dkg kecskesajt
Elkészítés
Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk, a kimagozott chilit aprítsuk fel.
Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
Most jöhet a darabolt paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér.
– – – – –
A zsidó életformát meghatározó alapelvek háromezer évre nyúlnak vissza, amikor Isten átadta Mózesnak a törvényeit. Ezek a törvények szabják meg ugyanis mely ételek a megfelelőek azaz kóserek és melyek nem. A kóser étkezési forma a legbonyolultabb étkezési előírás, mert a törvények nemcsak arra vonatkoznak, mit szabad enni, hanem arra is, hogy azt hogyan kell elkészíteni.

A három legfontosabb alapszabály:
Tilos az olyan állatok fogyasztása amelyek nem kóserek, szabad minden olyan állat elkészítése, ami hasított patájú és kérődzik.
Tilos a kétéltűek és az undort keltő állatok (csúszómászók, bogarak, rovarok, tengeri herkentyűk, nem pikkelyes halak) fogyasztása is.
A vér tilalma szerint csak kivéreztetett hús fogyasztható. A vallási törvény előírja, hogy a húsokat fél óráig vízben, egy óráig sóban kell áztatni, majd háromszor kiöblíteni, hogy minden vérrög kioldódjon belőle, ezt még a nem vallásos zsidók is betartják. (E szabály szerint azonban a hal nem számít húsnak.) Eleve elképzelhetetlen fogás számukra a magyaros paprikáscsirke, de minden más húsétel is, ha nem libazsírban (vagy olajban), hanem vajban sütik meg.
Reggelire kizárólag tejes ételeket (tejfölt, túrót, különféle ízesítésű krémsajtokat) kínálnak péksüteménnyel, utána tea vagy kávé jár.

A konyha kóserezése

Ha belépünk egy hagyományos zsidó konyhába, azonnal szemünkbe ötlenek azok a motívumok, amelyek az ősi szokásokból következnek:
– a tejes és a zsíros sőt a páros edényeket étkészletet a konyhaszekrény másmás részén tárolják
– az ételeket a hűtőszekrényben is különválasztják.
A vallásos házakban igen komolyan felkészülnek a kettős háztartásvezetésre. Ez azt jelenti, hogy minden eszközből – edényekből, evőeszközökből, de még konyharuhából és mosogatóból is – kettő áll a háziasszonyok rendelkezésére.
A ruhaneműt a színe alapján különböztetik meg, vagyis például a húsos fazekat piros színű edényfogóval vagy konyharuhával fogják meg, a tejeset kékkel. A konyha kóserezését, azaz tisztává tételét sterilizálással, fertőtlenítéssel, a tűzhely kiégetésével érik el, ezt többnyire maga a rabbi végzi.
Ma már mindenféle kenyeret lehet kapni de a hagyományos kenyér, a macesz kovásztalan. Ez azokra az időkre emlékeztet, amikor Egyiptomból, a rabszolgaságból sietve kellett kimenekülni Mózes népének és nem volt idő, hogy a kenyértészta megkeljen. A maszesz (másnéven pászka) nem más, mint búzaliszt és víz keveréke. Magában vagy sajttal mártásokkal fogyasztják vagy nagyobb darabokra tördelve illetve lisztté darálva használják fel torták, sütemények, maceszgombóc készítéséhez.

Bab és hal

Hagyományos zsidó étel a nálunk is igen népszerű sólet de a leghíresebb a gefilte fis azaz a töltött hal. E két ételt szombaton, azaz sábeszkor adják asztalra és az előírásoknak megfelelően jó előre elkészítik, hiszen szombaton mindenféle munka – így a főzés és a tűzgyújtás is – tilos.
A sólet péntek napnyugta előtt kerül a nagyon kis lángra vett sütőbe vagy kemencébe.
A zsidó nép évezredek óta szétszóratásban él, ez idő alatt sokféle étkezési szokást alakított ki. Így a „zsidó étel” kifejezés sokféle és széles jelentéstartalommal bír. A különféle zsidó közösségek gasztronómiai kultúrája gyakran tükrözi azt, hogy az adott korban és helyen milyen volt a zsidók társadalmi és gazdasági státusza. A klasszikus zsidó ételek közül sokan erősen magukon viselik a kásrut, vagyis a kóserság jegyét legyen szó akár az elkészítés módjáról, akár a felhasznált hozzávalókról. A zsidó étel tehát nem lehet definiálni, inkább azt mondhatjuk, hogy sokféle befolyás érte az eredeti zsidó konyhát, és változtatta olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ezek az ételek különbözőségükben is egyformák, hiszen mindig a zsidó hagyományt a legmesszebb menőkig figyelembe véve készítik el őket.
Míg a jemeni és a mizráchi, vagyis keleti zsidók ételei rendkívül népszerűek a mai Izraelben (és szerte a világon), addig írásban csak nagyon ritkán rögzítették a közel-keleti és keleti zsidók receptjeit egészen a legújabb időkig. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár tulajdonában van viszont egy kis, lengyelországi eredetű szakácskönyv, mely a közel-keleti konyhaművészet finomságait tartalmazza – jiddis nyelven. Címe: Di jidise kuch, vagyis A zsidó konyha.
Az ételek univerzális nyelve mindenkihez szólt, és gyorsan terjedt el határokon és óceánokon keresztül, lehetővé téve azt a tökéletes ízharmóniát, mely a világ minden tájáról merítő és azt egységbe olvasztó zsidó konyha sajátja. Bár való igaz, hogy magát a zsidó konyhát nehéz definiálni, megvan a maga bája ennek az ezerféle és mégis egyazon gyökérből táplálkozó egyvelegnek is. Tükröződik benne a történelem és a zsidók gyötrelmei. Állandó, mai napig tartó változása teszi izgalmassá a zsidó konyhát még napjainkban is.

Részletek

Dátum:
2022.05.27.
Időpont:
19:00 - 21:00

Helyszín

Szatymazi faluház
Dózsa Gy. u. 42.
Szatymaz, 6763
+ Google Térkép
Telefon:
62 583 520
Megszakítás
%d bloggers like this: