KEZDŐLAP / Turisztika / Gasztronómia

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Gasztronómiai hagyományaink – nem csak helyieknek

 

Szatymazi habos, őszibarackos sütemény

Hozzávalók – a piskótához: 3 tojás, 5 dkg liszt, 12 dkg cukor. Díszítéshez: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 40 dkg őszibarackbefőtt (hámozott, mag nélküli), 3 cl marascinó vagy triple-sec, felvert tejszínhab.

Elkészítés: A tojásból, cukorból, lisztből piskótalapot sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Amikor már éppen kemény a hab, kanalanként beleszórunk 3 evőkanál cukrot és tovább verjük, hogy ismét szép kemény legyen. Ezután óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját és a lisztet, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Kivajazott tepsiben egyenletesen elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, körülbelül negyedóra alatt megsütjük. Amikor kihűlt, kivesszük a tepsiből.
Eközben a vaníliás pudingport a használati utasítás szerint megfőzzük, langyosra hűtjük.
A befőtt levét likőrrel ízesítjük.
A kihűlt piskótalapot zománcos tepsi aljába tesszük, jól meglocsoljuk a likőrös gyümölcslével, majd bevonjuk a langyosra hűlt vaníliakrémmel.
A barackot vékony szeletekre vágva egyenletesen elosztjuk a tetején, kissé belenyomkodjuk a krémbe, és hűtőben jól áthűtjük, hogy a krém megdermedjen.
Tálaláskor kockára vágjuk, tetejét felvert tejszínhabbal díszítjük.

 

Szatymazi palacsinta őszibarackkal

Hozzávalók – a palacsintához: 45 dkg liszt, 5 dl tej, 10 tojás. Töltelékhez: 40 dkg kimagozott őszibarackbefőtt, 5 dl őszibaracklikőr. Krémhez: őszibarackbefőtt leve, krémpor, 3 tojás fehérjéje. Borhabhoz: 3 tojássárgája, kevés liszt, 30 cl fehér bor, citromhéj, 30 dkg cukor, cukros tojáshab. Díszítéshez: 30 dkg sárgabarackbefőtt, keményre vert tejszínhab.

Elkészítés: A lisztből, tejből és tojásból palacsintatésztát készítünk, kisütjük a palacsintákat (kb. 20 db), és félretesszük.
A töltelékhez a kimagozott őszibarackbefőttet kockára vágjuk, likőrrel meglocsoljuk.
Elkészítjük a sárga krémet: az őszibarack levét a krémporral kikeverjük és összeforraljuk. Hozzátesszük a három tojásfehérjéből felvert habot. Sűrűre főzzük, és hozzáöntjük a kockára vágott, likőrrel meglocsolt őszibarackot.
A borból, lisztből és tojásból borhabot készítünk: három tojássárgáját kevés liszttel és borral simára keverünk. A bor többi részét feltesszük forrni a citromhéjjal és cukorral. Cukorral felvert tojáshabot készítünk. Amikor a bor felforrt, hozzákeverjük a simára kikevert tojássárgájához, összefőzzük, belekeverjük a cukorral felvert kemény tojáshabot.
A palacsintákat betöltjük háromszögletű alakúra az őszibarackkrémmel, leöntjük borhabbal, tetejére egy szem félbevágott sárgabarackbefőttet teszünk, rá keményre vert tejszínhabot töltünk.

 

Kemencés szatymazi túróslepény/túrósbéles barackpálinkával

Hozzávalók – tésztához: 35 dkg őszibarack, 5 dkg mazsola, 3 tojás, 30 dkg tejföl, 10 dkg kristálycukor, ízlés szerint vaníliás cukor, 3 dkg búzadara, 40 dkg tehéntúró, 8 dkg finomliszt. Díszítéshez: 10 dkg őszibaracklekvár, 1 evőkanál barackpálinka.

Elkészítés: A meghámozott, kimagozott és félbevágott őszibarackot összedaraboljuk (használhatunk konzervbarackot is, de legjobb a friss gyümölcs), és egy nagyobb keverőtálba tesszük, valamint a mazsolát, a tojássárgáját, a tejfölt, a kristály- és vaníliás cukrot, a búzadarát és a túrót. Összekeverjük, és óvatosan, hogy ne legyen csomós, hozzáadjuk a lisztet. Jól összedolgozzuk, és következhet a tojáshab, amelyet szintén óvatosan, két részletben adagolunk a masszához.
A tojáshab elkeverése után az előkészített tepsikbe öntjük, egyenletesen elosztjuk, és sütőben (kemencében) kb. 25–30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd kockákra daraboljuk, meglocsoljuk felmelegített baracklekváros pálinkával, megszórjuk porcukorral.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 

Videó: Hideg barackleves, Pikáns sült őszibarackok, Szatymazi őszibarackbefőtt, Szatymazi barackos sütemény Borbás Marcsival

Megszakítás