Becsengettek. Az iskolai tanévnyitó és harangszentelés.

A szatymazi Szent István Katolikus Általános Iskola tanévnyitója 2022. szeptember 1-jén kora délelőtt kezdődött. Az ünnepélyen felavatták és felszentelték az iskolaudavaron közösségi összefogással felállított harangot. Egykor minden külterületi iskola mellett harangláb állt haranggal. Sutka István ezt a hagyományt kívánta visszahozni a szatymazi iskola életébe.  A plébános helytörténeti gyűjteményének becses darabját ajánlotta fel az újonnan felállított haranglábba. A haranglábat Patak János önkormányzati csapata készítette és állította fel a főbejárat mellett.
A tanévnyitón megszólaltatták és felszentelték a harangot. A község és az iskola vezetése elismerő plakettel köszönte meg a harang állító csapat munkáját: Barna Károlyné iskolagazgató Nagy Anikónak, Sutka Istvánnak, Patak Jánosnak, és Makra Lászlónak köszönte meg önzetlen munkáját.

Névadónk emlékére minden évben témahetet tartunk az iskolában, az idei az első tanítási napon kezdődött. Idén ennek a témája a harangok, melyet amikor meghallott Sutka István plébános, jelezte, hogy különleges tárggyal tudna hozzájárulni. Volt ugyanis nála egy tanyai iskolából megőrzött harang, melyet felajánlott nekünk mesélte – Barna Károlyné igazgató a delmagyar.hu portálnak.

A plébános egy ideje gyűjt minden olyan emléket, melyek a falu története szempontjából fontosak lehetnek. Így került a plébániára ez az 1934-ben öntött harang is, melyet egy szatymazi lakos ajánlott fel neki.

A padlásán őrizte másik kettővel együtt ezt is. Azt nem tudjuk, hol volt eredetileg, egy ágas fáról vágták le annak idején. Patak János és Makra László csinosították ki, majd öt éven keresztül a plébánia hittantermében volt kiállítva. Mostantól azonban az iskolában szolgál majd, néhány esetben felváltva a csengőt – mondta Sutka István.

A 12 kilós harangot egy akácfából faragott, tetővel ellátott ágas fára helyezték el, melyhez Nagy Anikó ajánlotta fel a faanyagot.

Megszakítás
%d bloggers like this: