Sebestyén Márta szatymazi koncerttel ünnepelte születésnapját

A szatymazi Szent István király templomban adott koncertet Sebestyén Márta, Kossuth és Liszt-díjas énekes, és Szamosi Szabolcs Liszt-díjas orgonaművész, a Filmharmónia igazgatója. Az augusztus 19-i koncerten, Szent István-nap előestéjén a művésznőt 65. születésnapja alkalmából is köszöntöthettük.

Sebestyén Márta világhírű művész, a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Állandó fellépő partnere a Bolya-Dongó duó, de gyakran szerepel Andrejszki Judittal, a Gryllus testvérekkel, a Dűvő Együttessel, a Söndörgő Együttessel, a Vujicsics együttessel, is. Számos magyar terület népdalait énekli, de előadói palettáján szerepelnek más népek dalai is, például bolgár, görög, szerb, horvát, japán, baszk, norvég. Az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit. Hazánk igazi kulturális nagykövete.

A koncert két különleges hangzás találkozása volt. A fenséges és uralkodó orgona, az önmagában is varázslatos hangulatot teremtő különleges énekhanggal, a klasszikus zene a népzenével és az egyházzenével, Sebestyén Márta összehasonlíthatatlan énekművészete Szamosi Szabolcs virtuóz, újszerű orgonajátékával randevúzott. A régizenei, egyházzenei darabok mellett Kodály, Bach, Bartók és Tolcsvay művei csendültek fel ebben az izgalmas párosításban, ami pótszékes teltház mellett zajlott a szatmyazi templomban.

fotók: Bakos Brigi

Megszakítás
%d bloggers like this: