Szatymaz jelesei: Sutka István díszpolgár

A település hagyománya, hogy az Őszibarack-fesztivál és Falunap pénteki megnyitóján adják át egy-egy életműért a Szatymaz községért kitüntető címet, valamint az is kiderül, ki kerül be a szatymazi díszpolgárok sorába. A község képviselő-testülete 16/2000. (IX. 14.) Kt. sz. rendelete értelmében a lakkossági javaslatokat is figyelembe véve évente dönt ezekről a címekről.
2022. július 8-án egy díszpolgári címet adományoztak és három Szatymaz Községért kitüntetést adtak át. A legfrissebb szatymazi jeleseket egyenként mutatjuk be a héten.

Díszpolgári cím: Sutka István plébános

Szatymaz sorrendben hetedik plébánosa 1978. december 2-án születetett Szegeden. A teológus, mentálhigiénés szakember, kántor, ének-zene szakos tanárt 2006. június 17-én a szegedi székesegyházban szentelte áldozó pappá Gyulay Endre Szeged–Csanádi megyéspüspök. Teológiai tanulmányait a Szegedi Hittudományi Főiskolán, majd a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teológiai, ezt követően Bölcsészettudományi Karán folytatta, végül a Gál Ferenc Főiskolán szerezte sokadik diplomáját.

Szegeden legendássá váltak a dómbéli, mesékkel és példázatokkal kísért bábos gyerekmiséi. Hat éve került Szatymazra plébániai kormányzóként, 2021-től pedig már plébánosunk. Ezzel párhuzamosan a szegedi Gál Ferenc Egyetem kántor szakának ének-zene tanára és a kispapok nevelője.

Szatymazon a helyi vallástörténet kutatója, a néprajzi és a vallástörténeti értékek ápolója. Hisz abban, hogy Szatymaz Szeged részeként már azelőtt a kultúra és a vallási élet központja volt, hogy önálló községgé vált volna. Vallja, hogy Szatymaz a jövőben is a helyi közösségek összefogásának köszönhetően különleges, egyedi település marad. Aktív lelkipásztori jelenlétén túl a faluközösség egyik alkotó személyiségeként ehhez kíván hozzájárulni. Sikeres pályázatok sorával fejlesztette a templomot és a plébániát, kreativitásának köszönhetően újszerű megoldásokat talál a rendezvények, hittantáborok, művészeti vagy egyháztörténeti kiállítások szervezésében, bonyolításában.

Életfilozófiájának egyik alapja, hogy nem kívánja előírni, mit tegyen vagy mit ne tegyen az ember vagy az emberiség, hanem megmutatja, milyen az, ha Istenbe vetett bizalommal szemlélünk egy problémát, és így keresünk rá megoldást. Azokon a miséken, amelyeken elsősorban az óvodás és iskolás gyermekekhez szól, megnyilvánul vonzalma a mesék világa, a mesékben fellelhető tanulságok tanító ereje iránt. Szereti a verseket és a prózairodalmat, a közösségi ünnepeken is hatásos előadója irodalmi és zenei műveknek.

István Atya, vagy ahogyan legtöbben említik, „Sutkapisti”, érdemesnek találtatott a Szatymaz díszpolgára kitüntető címre.

Kérjük, fogadja a képviselő-testület és rajtuk keresztül a község lakóinak elismerését eddigi munkájáért, és kifejezzük a reményt, hogy még sokáig együtt építhetjük, fejleszthetjük szeretett településünket!

Szakmai életútja

2006–2007 – Csongrád-Belváros, káplán
2007–2013 – Szegedi Székesegyház (Dóm), káplán
2013–2016 – Szent Gellért Szeminárium, prefektus (tanulmányi-fegyelmi elöljáró)
2016. szeptember 1. – 2020. december 31. – Szatymaz, plébániai kormányzó
2017. január 1-jétől – Szatymaz, plébános
2011–2021 – Gál Ferenc Főiskola kántor szakjának tanára
2011–től – Gál Ferenc Főiskola ének-zene tanára (2021-től Gál Ferenc Egyetem)

Megszakítás
%d bloggers like this: