Országosan is jól szerepeltek a szatymazi mustra paprikái

A Magyar Gasztronómiai Egyesület már tíz éve igyekszik figyelemmel követni a legjobb magyar fűszerpaprikatermelők eredményeit, segítségünkre van ebben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának (NAIK ZÖKO) szegedi kutatóállomása (régebbi, közkeletű nevén: szegedi paprikakutató), számos élelmiszeripari szakember, szakács, agrárszakember és lelkes hobbista.

Tizennyolc tételt kóstoltunk április végén a zuglói Szaletly étteremben. A minták egyik fele a korábbi tesztjeinken már szerepelt, a hazai paprika-élmezőnyhöz tartozó termelőktől érkezett, a másik fele pedig a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomásáról: minden novemberben nagy paprikamustrát tartanak a Szatymazi Gazdanapok keretén belül, ahová rengeteg kistermelő küldi el paprikáit. Elsősorban szeged környéki termelők, sokan közülük csak saját, családi használatra termesztenek paprikát. A szatymazi paprikamustra nemrég nevet is kapott, újabban már Vastagh József Paprikaőrlemény-verseny. (Vastag József röszkei tanár, népművelő, néprajzkutató, a helyi paprikakultúra lelkes kutatója és népszerűsítője, paprikatermelő volt, 2014-ben hunyt el.) Tehát a 2021. novemberi szatymazi verseny legjobb kilenc paprikája adta a mezőny másik felét.

A minták közül kiemelkedett a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. Szegedi Csipedett „kézzel válogatott” tétele, illetve szintén a Rubin Bio minősítésű szegedi paprikája. Gyanúnk szerint ez a két tétel lehetett a legfrissebb őrlés (vagy a legjobb, legaromatartóbb csomagolás), de kirobbanó gyümölcsösségük, frissességük miatt a tesztelők többségénél ez a két minta végzett az első két hely valamelyikén.

fotó: Bakcsy Árpád / Bűvös Szakács

(…)

A harmadik legtöbb pontot a szatymazi versenyen is remekül szerepelt szeged-gyálaréti kistermelő, dr. Szabó Sándor „szegedi édes válogatás” nevet viselő mintája kapta. Érdekesség, hogy tesztelő panelünk szakácsszekciója (Vidák Zoltán, Takács Lajos, Bernát Dániel) sokkal magasabbra pontozta ezt a paprikát, mint a nem szakács foglalkozású kóstolók. Mindhármuknál ez a minta lett az első.

Negyedik lett a szatymazi mustra abszolút győztese, a zákányszéki Sós Győző „édes” papikája. Sós Győző nevével eddig nem találkoztunk, korábban viszont évről évre a szatymazi verseny élmezőnyében szerepelt Sós János zákányszéki termelő, nem lehetetlen, hogy ugyanarról a családi vállalkozásról van szó.

(…)

Nyirókép: Bakcsy Árpád

Megszakítás
%d bloggers like this: