Lesz bőven őszibarack. A korai fajtákat már egy hónap múlva kóstolhatjuk

Closeup of a peach tree brunch with ripe fruit at an orchard in Central Kentucky

A korai fajtákat mind az őszi-, mind a kajszibaracknál megcsípte a fagy, de érdemi terméskieséssel idén nem számolnak a gazdák. Sőt, nagyon bizakodóak – írja a delmagyar.hu portál.

Idén megúsztuk a fagyokat, inkább csak rügykár látszik, csaknem teljes termésre számítunk őszibarackból

– mondta a delmagyar.hu-nak Gyuris Mihály. A Dél-alföldi Őszibarack-ter­mesz­­tők Szövetségének elnöke hozzátette, növényvédelmi szempontból is jó lehet az év, kevésbé támadnak a kártevők, betegségek.

A fagyosszentek ugyan még előttünk vannak, de szerinte nagy baj már nem lehet, június 10-e körül beérhet az első, legkorábbi őszibarack a környéken.

Sok gyümölcsös gazdát fel­hívtam, úgy tűnik, legalább 80 százalékos termés várható, ami az elmúlt évek tükrében több mint jó – mondta megkeresésünkre Kerekes Pál. Az uniós földrajzi eredetvédett homokháti őszibarack-pálinkájáról híres zákányszéki főző abban bízik, mindkét gyümölcsből bő­­ven lesz cefre.

Azért idén is volt ok az aggodalomra, a húsvét előtti héten, április 12-e körül némileg váratlanul mínusz 4 és 7 Celsius-fok közé hűlt éjszaka a levegő. Rá­­adásul a meteorológia azt prognosztizálta, hogy az ünnepek alatt további kemény fagyok várhatók. Aki csak tehette, felkészült: készenlétben álltak az öntözőrendszerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. Szerencsére a hétvégén az éjszakai hőmérséklet csak kis körzetekben süllyedt mínusz 4 fok környékére.

Olyan azért nincs, hogy ná­lunk az őszibarack legalább egy kicsit ne fagyjon el, megszenvedték az április 12-e körüli fagyokat a spanyol és olasz korai fajták is, de ez nem tekinthető váratlannak, inkább az a kivétel, ha egyes években sértetlenek maradnak. Ezeket nem a hazai körülményekre nemesítették.

 

Megszakítás
%d bloggers like this: