Színpompás citrombillegető egy szatymazi bányatavon

Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei szervezete hétfőn a közösségi oldalán.

Mostanra már megszokottnak tekinthető, hogy országos szinten minden évben távcső elé kerül 1-1 egyede ennek a madárfajnak. Megjelenését tekintve, avatatlan szemnek nem sokban különbözik, a nálunk gyakori, sárga billegetőtől – írják az egyesület Facebook-bejegyzésében.

fotó: Barkóczi Csaba

De ha jobban megnézzük, mind a hát, mind az alsó farkfedők színe különbözik. Viszont nagyon gyakori, hogy a citrombillegető vonulása során a vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredik. Nálunk tavaszi vonulásakor fordul elő, amikor északra (leginkább Ázsia, de mostanra Északkelet-Európába is átnyúló), fészkelő területére siet.
A madarat vasárnap Barkóczi Csaba (Cure) találta, Katona Adrien társaságában, egy Szatymaz környéki bányatavon, a megszokott sárga billegetők társaságában. Az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgetve táplálékát. A madarat még aznap többen “visszatalálták” a helyi madarászok közül.

Címoldali fotó: Barkóczi Csaba

Megszakítás
%d bloggers like this: