„Még becsúszhat egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket”

A fagyos áprilisi hajnalok elvitték a kajszitermés egy részét. Hogy mekkora a kár, azt egyelőre nem tudni – írja az erdmost.hu portál.

2021-ben a kajszitermés négyötödét vitte el a tavaszi fagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján megjelent cikk szerint. Április elején-közepén az idén is többször fagyos hajnalokra ébredtünk.

„Most még nem tudni, mekkora lesz, de az már biztos, hogy van fagykár” – mondta érdeklődésünkre Kávrán Tibor őstermelő. „Április 3-án hó esett, 4-én hajnalban pedig –5,8 fok volt a gyümölcsösben. Április második hetében is volt –1,7 fok hajnalban. A kár mértékét még nem lehet megmondani” – jegyezte meg. „Az elmúlt három évben pusztítottak ezek a tavaszi fagyok, az előző húsz évben semmi probléma nem volt Érden. Védekezni a fagy ellen vegyszerrel vagy fagyvédelmi gépekkel tudunk. Ez utóbbiak csak akkor érnek valamit, ha nem széllel jön a fagy. Márpedig mostanában széllel jön. Amin ellehet gondolkozni, az a később virágzó fajták ültetése – így a gyümölcsöst nem teljes virágzásban kapja el a hideg” – hangsúlyozta az őstermelő.

Hogy melyik gyümölcsnek ártott leginkább az áprilisi fagy, arra sem könnyű válaszolni. Kávrán Tibor szerint a kajszit egyértelműen érinti, az őszibarackban is valószínűleg lett kár, a cseresznyében is lehet, a meggyben valószínűleg nem lesz kár, de

„már csak feltételes módban mondok bármit is. Lent, Szatymaz környékén, ahol rengeteg őszibarack terem, pár napja –4,5 fok volt”

– hangsúlyozta a szakember.

Kávrán Tibor azt mondja,hogy az idei termés milyen lesz, az majd egy hónap múlva derül ki: „Most még becsúszik egy-egy fagy, hogy szíven döfjön minket. Ilyenkor már a –2-3 fok is számít, főleg, ha tartósan fagy éjszaka. Reméljük, most már több jelentős hideg nem lesz, és meghagy a természet valamit.”

 

Megszakítás
%d bloggers like this: