Szatymaz a megye legvonzóbb községe

Háromezerrel kevesebben élnek a megyében. Főként a nagyobb megyei városok lélekszáma csökkent az eltelt egy év alatt. Ugyanakkor a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartásából jól látszik, hogy Mórahalom és Sándorfalva továbbra is vonzó város, a községek közül pedig Szatymazt kedvelik leginkább- írja a delmagyar.hu portál.

Főként a városok lélekszámában tapasztalható nagyobb csökkenés, Szegeden például 1832-vel laknak most kevesebben 2021-hez képest, azaz 159 095-en lakják a megyeszékhelyet.

A községek közül is vannak kiemelkedők. Deszkről már elmondható, hogy 4 ezernél is többen lakják, miután tavaly óta 49 fővel gyarapodtak, így már 4004 deszkit tartanak nyilván. Szatymazon is egyre többen élnek, egy év alatt 97 új lakója lett a Szegedhez közeli községnek, így már 5182-en lakják.

Barna Károly, Szatymaz polgármestere kérdésünkre elmondta, folyamatos emelkedés tapasztalható a lakosságszámban, a korábbi években 100-120 fős gyarapodást tapasztaltak, tavaly átlépték az 5 ezer főt. Kiemelte, ez olyan adat, amely arra enged következtetni, hogy település élhetősége és fejlettsége rendben van. Hozzátette, az új lakóktól mindig megkérdezi, hogy milyen szempontok alapján döntöttek Szatymaz mellett.

A legtöbben azt válaszolják, hogy azért, mert a község kiemelkedő a munkahely és az autópálya közelségében, a nevelési és oktatási intézményekben, a szociális ellátórendszerben, valamint a kikapcsolódási és sportolási lehetőségekben is. Beszámolt arról is, hogy a szatymaziak fele tanyán vagy zártkertben él, őket 6 tanyagondnoki szolgálat segíti. Tavaly az idősbarát önkormányzat címet is elnyerte a település, hiszen a szociális ellátásban is kiemelkedő munkát végez az önkormányzat.

A nyitóképen: Újszülöttek köszöntése a 2021. évi Őszibarackfesztiválon

Megszakítás
%d bloggers like this: