Bor- és paprikamustra. Riport és képek a pénteki napról

Pénteken megkezdődött a konferenciával egybekötött, kétnapos Bor- és paprikamustra Szatymazon, a Dankó Pista faluházban. A kóstolók már estére befejezték a munkájukat, az eredményhirdetés a szombati szakmai program záró „napirendje” lesz. – írja a delmagyar.hu portál.

A Vastag József-őrleményversenyre november 13-ig lehetett leadni a fajtánként 25 dekagrammos mintákat, 42 érkezett be a határidőig. A legtöbb paprikát Szeged és Szatymaz környékéről nevezték, de indult a versenyen kalocsai éppen úgy, mint Erdélyben, Maros megyében termett. A paprikából doktorált Koncsek Arnoldtól, valamint Táborosiné Ábrahám Zsuzsától megtudtuk, a klasszikus szakmai bírálatnál csak az édes paprikát vizsgálják a hozzáértők, a csípősekről a nagyközönség mondhat véleményt szombaton. Kiderült, az ítészek nem köpik ki a paprikát, és az is, hogy a legjobb tízet úgynevezett összevetésen újra kóstolják. Megtudtuk, a hosszú bírálatot csak zsíros kenyérrel lehet bírni, amíg a borosoknál a sajt és az alma a semlegesítő, addig a paprikabírálók zsíros kenyeret esznek, szigorúan lila hagyma, és lehetőleg só nélkül.

A Fráter Gyula-borversenyre november 18-áig lehetett nevezni, fajtánként két palack borral. Négy kategóriában bíráltak, fehéret, rozét, vöröset és gyümölcsbort, összesen 118 minta érkezett be .
A bor- és paprikamustra szakmai fórumát ma, szombaton 10 órától rendezik a faluházban.

 

Skip to content