Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Szatymaz

fotó: Soki Tamás

Az idén Szatymaz mellett Békéscsaba és Nagykanizsa (megyei jogú város); Biatorbágy, Csurgó, Dabas, Hajdúdorog, Mezőtúr és Pápa (város); valamint Taktaharkány (nagyközség) és Fertőszéplak, Jászjákóhalma, Szatymaz (község) önkormányzata kapta a díjat. A réztáblával és oklevéllel járó elismerést a települések polgármesterei és országgyűlési képviselői közösen vették át.
A díjjal az önkormányzatok kimagasló, idősekért vállalt tevékenységeit, cselekvő felelősségét és az idősügyért végzett példaértékű eredményeit ismerik el.
Az Idősbarát Önkormányzat Díjra 2004 óta azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál példamutatóan többet tesznek az idősekért.
A bírálóbizottság ebben az évben a bírálat során kiemelt súllyal vette figyelembe, hogy a településvezetés a pandémia időszakában milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az idősek egészségét, fizikai biztonságát és lelki egyensúlyának megőrzését támogassák. Az idei pályázat során az önkormányzatok bemutathatták mindazon kezdeményezéseiket, amelyekkel az idős lakosságot segítették a kialakult járványhelyzetben, például, ha a rendelkezésre álló humánerőforrás-kapacitás fejlesztésével, célzott mozgósításával hozzájárultak a mindennapi élethez szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséhez, egyéb módon támogatták az időskorúakat többek között kapcsolataik fenntartásában, vagy egészségvédelmi eszközök biztosításával.
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a díjátadón köszöntőjében elmondta, az önkormányzatok vezetőit az a cél motiválja, hogy a településen élők számára olyan életteret hozzanak létre, amely hozzájárul a helyi közösségek megerősödéséhez is, ezáltal a helyiek szeretett szülőföldjükként, otthonukként tekinthetnek településükre. Az Idősbarát Önkormányzat Díj felhívása azokat a jó gyakorlatokat, helyi közösségeket segítő példákat tárja fel, amelyeket érdemes átvennie az emberekért tevékenykedő önkormányzatoknak.
A díjat 2021. október 20-án a Miniszterelnökség konferenciatermében Barna Károly polgármester vette át.

nyitókép: Soki Tamás

Műsoros rendezvény az Idősek Világnapja alkalmából a szatymazi faluházban 2021. szeptemberében. Fotó: Bakos Brigi

Skip to content