Újra Őszibarack-fesztivál!

Egy év kihagyás után újra megrendezik a település legnagyobb ünnepét az Őszibarack-fesztivál és Falunapot. A helyszín a megszokott: a faluház és környékét lepik el látni és hallani valók, terítik be az enni és inni valót kínálók. A fesztivál főutcáján megszokott őszibarackvásár ezúttal elmarad, a szatymazi termőtájon olyan kevés barack termett az idén, hogy nem sikerült összeszervezni egy vásárra való barackárust. A faluház előtt megint főzik a lekvárt, százszámra sütik a palacsintát, a faluház mögött bográcsok sorában versenyeznek a birkák, hogy ki tud finomabbra főni. Lesz fogatos felvonulás, barack-íz-verseny és nem maradnak el a falu hivatalos eseményei sem: úgymint az újszülöttek köszöntése, vagy a Szatymazért emlékérem díjazottjának kihirdetése.
Megint zenészek és hagyományőrzők költöznek a faluház mögötti óriás nyárfa alá. Itt  egész nap piknikezhetünk a szalmabálákon vagy a magunkkal hozott pokrócokon, főggőfotelekben pihenhetünk, hangszerekt próbálhatunk ki, vagy beszállhatunk a tánctanulásba. Reggel tíztől estig szól a Kárpát-medence népeinek zenéje, a hűvösben meg betyáros üstönyt főznek, amit aztán bárki megkóstolhat.
A fesztivál sűreje persze a nagyszínpadon és környékén zajlik majd, ahol este Nagyferó és a Beatrice csap a húrok és mikrofonok közé. Természetesen minden program ingyenes, és ahogy azt megszoktuk, Szatymaz ilyenkor szinte mindenkit vendégül lát: „A nyár alatt” betyáros gulyást mérnek ingyen, elöl a palacsintát osztogatják csak úgy, a fesztiváltér elrejtett zugaiban bárki talál egy kis ingyen kóstolót Szatymaz ízeiből. Lesznek férfias ízek is: a pálinkák kedvelői pálinkabérletet válthatnak! Természetesen egész nap ingyenes gyerekprogramok boldogítják a csemetéket és őrzőiket.

Legyen ott Ön is, kóstoljon bele Szatymazba!

Skip to content